U trendu

Memorandum u oblasti obnovljivog vodonika sa Mađarskom

BEOGRAD – Potpredsednica vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas s ministrom tehnologije i industrije Mađarske Laslom Palkovičem Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika između ova dva ministarstva.

Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će razmenjivati važna strateška dokumenta i rezultate dosadašnjeg rada kada je reč o upotrebi vodonika kao izvora energije.

„Srbija trenutno radi strategiju razvoja energetike, naša ideja pre nekoliko meseci je bila da u našoj strategiji energetike možda i glavno mesto ima vodonična strategija. Ovaj Memorandum koji smo danas potpisali je osnova da možemo zajedno da radimo na vodoničnoj strategiji. Memorandum nam daje osnovu da možemo da razgovaramo kako ćemo to primeniti kod nas, i prostor da možemo da razmišljamo o pilot projektima ovde. Imaćemo zajedničku razmenu dokumenata koja se tiču čak i izmena određenih zakona kako bismo ubrzali proces korišćenja vodonika“, istakla je Mihajlovićeva.

Palkovič je podsetio na saradnju sa ministarkom Mihajlović u prošlosti i rekao da je nakon mnogih uspešnih projekata ovo što se dešava danas jedna nova produktivna faza u oblasti energetike.

„Disukutovali smo o ključnim pitanjima koja se tiču energetike i energetskim sistemima i zaključili da imamo slične izazove kao što su pristupačnost energiji, dostupnost energije i svakako, cene energije. Sada imamo još jedan novi zahtev, a to je energetska nezavisnost. Svi u Evropi se suočavano sa teškom situacijom i moramo da redizajniramo naše pristupe i skoncentrišemo se na obnovljive izvore energije“, rekao je Palkovič.

On je istakao da je drugi element energetske nezavisnosti povećan udeo obnovljivih izvora energije, ali da su potrebna i nova rešenja kao u situacijama kada je nemoguće oslanjati se na solarnu energiju, u periodu godine kada nema sunca.

„Možemo da razmisljamo o baterijama, i drugim supstancama kao što je vodonik. Zato smo i potpisali ovaj Memorandum o saradnji i govorili o tri aspekta korišcenja vodonika. Kako da ga generišemo, transportujemo i kako da ga koristimo“, dodao je Palkovič.

Iako, kako je rekao, ne postoji dovoljno iskustva u ovoj oblasti, Mađarska raspolaže određenim iskustvom i smatra da je trenutno najveći kandidat za korišćenje vodonika kao izvora energije oblast transporta.

„Vodonik se može koristiti kao gorivo za automobile, ali to donosi i velike tehnološke promene. Mađarska ima četiri proizvođača autobusa koji mogu da prave autobuse koji idu na vodonik. Važno je da razumemo biznis model korišćenja ovog izvora energije jer se on ne smatra gorivom, što znači da će morati da se menja dosta stvari, legislativa, da bi se vodonik u većoj meri koristio, kao što je na primer drugačiji porez i slično“, ističe Palkovič.

On je naglasio da je sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije danas dogovoreno da se formira radna grupa kako bi Mađarska mogla da podeli svoje iskustvo sa Srbijom.

„U okviru te radne grupe delićemo dokumenta, podelićemo sve nalaze iz našeg energetskog tranzicionog plana, koji je vredan 660 miliona evra. Podelićemo sve naše strategije koje se tiču vodonika i sve rezultate dosadašnjih projekata“, rekao je Palkovič.

Ministarka Mihajlović je rekla da su ovi razgovori važni za budućost u energetskoj tranziciji, kao i da je Mađarska važan trgovinski partner Srbije, čak treći po razmeni u EU.

Ona je istakla da dugogodišnje prijateljstvo i zajedništvo sa Mađarskom daju Srbiji mogućnost da u procesu energetske tranzicije razmeni i dobije vredna iskustva, kao i pomoć da u tranziciji Srbija bude brža i efikasnija.

Ministarka je podsetila na to da je Srbija pre godinu dana usvojila set energetskih zakona, i da je reč o najmodernijim zakonima u Evropi. Posebno je istakla Zakon o obnovljivim izvorima energije, i naglasila da se tu već nalazi prostor za upotrebu vodonika. Dodala je da su kao ministarstvo izuzetno ponosni na to što su predvideli značaj energetske tranzicije i unapred mislili i na vodonik kao izvor energije, jer je, kako je kazala, energetska bezbednost prioritet.

„Bez obzira u kakvoj se krizi nalazili i svet i Evropa, bez obzira na sve muke koje nas čekaju pred zimu, nema odustajanja od energetske tranzicije. Nema sklanjanja iz oblasti zelenih izvora energije jer je to budućnost i sasvim sigurno jeste korak ka energetskoj bezbednosti“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će ministarstva već sledeće nedelje početi sa zajedničkim radom.

„Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu moći da pripremimo i da završimo sa srpske strane našu strategiju energetike, a samim tim i vodonićnu strategiju i da će javnost u Srbiji kroz određene projekte koje budemo zajedno radili videti šta u stvari znaci upotreba vodonika. Nadam se da ćemo jednog momenta pored toga što koristim o energiju sagorevanjem uglja ili onu dobijenu iz sunca, vetra, gasa, konačno biti u prilici da koristimo energiju koju ćemo dobiti iz vodonika“, zaključila je Mihajlovićeva.

Potpisivanju Memoradnuma je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.