U trendu

Menučin: Bela kuća radi na novom smanjenju poreza

DAVOS – Bela kuća je počela rad na drugoj rundi smanjenja poreza, iako budžetski deficit i dalje raste, izveštava CNBC.

„Predsednik (Donald Tramp) je zatražio od nas da počnemo da radimo na onome što nazivamo ‘porez 2.0’, a to će biti dodatno smanjenje poreza“, izjavio je ministar finansija SAD-a Stiven Menučin toj američkoj televiziji na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je objasnio, ovo smanjenje poreza će biti namenjeno srednjoj klasi društva, a Ministartvo finansija će razmatrati i druge podsticaje za stimulisanje ekonomskog rasta.

„Predsednik smatra da treba da nastavimo da podstičemo srednju klasu, da su im porezi u prošlosti bili previsoki. Već smo imali velika smanjenja poreza i to je oblast koju ćemo i dalje razmatrati“, rekao je Menučin.

Priča o smanjenju poreza u izbornoj godini, napominje CNBC, dolazi usred sve većeg rasta budžetskog deficita SAD koji je premašio 1.000 milijardi dolara u kalendarskoj 2019. godini.

Pored toga, ukupan državni dug SAD-a je nedavno prekoračio cifru od 23 biliona dolara, uprkos obećanjima predsednika Trampa da će ekonomski rast desetkovati deficit i oboriti savezni dug, navodi se u tekstu.

Menučin tvrdi, dodaje se dalje, da će im se smanjenje poreza isplatiti čak i ako rast bude znatno manji od obećanja administracije da će iznositi od 3,0 do 4,0 odsto godišnje, ali priznaje da nivo potrošnje treba redukovati.

„Nema sumnje da moramo da spustimo stopu rasta državne potrošnje, jer ne možemo da izdržimo povećanje tih deficita na ovim nivoima“, rekao je on.

Administracija u Vašingtonu procenjuje da će se ovo smanjenje poreza državi isplatiti u desetogodišnjem periodu, mada je Menučin priznao da će ovo odricanje od dela budžetskih priliva na početku uticati na porast deficita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar