U trendu

Menučin: Otvoren put za rešavanje mnogih trgovinskih pitanja

VAŠINGTON – Trgovinski zvaničnici SAD će se odmah fokusirati na rešavanje pitanja tarifa na čelik i aluminijum sa Evropskom unijom, dok će se pregovori o širem trgovinskom sporazumu verovatno odvijati fazno tokom naredne godine, izjavio je američki ministar finansija Stiven Menučin.

On je, u intervjuu za CNBC, rekao da su jučerašnji pregovori između predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera utrli put za rešavanje mnogih trgovinskih pitanja, i da su SAD fokusirane na evropske partnere, dok nastavljaju da vode „tihe“ pregovore sa Kinom o trgovini.

„Ako su voljni da preduzmu ozbiljne promene, kao što je EU uradila juče, onda ćemo sa Kinom pregovarati u bilo koje vreme“, rekao je Menučin.

EU je navodno u sredu ponudila trgovinske ustupke tokom razgovora u Beloj kući između predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera.

Dvojica zvaničnika su, prema rečima Menučina, postigli načelan dogovor koji planiraju da pretvore u „realan sporazum“.

Zvaničnici će se, kako napominje, odmah fokusirati na tarife na čelik i aluminijum „kako ne bi bilo tarifa ni na jednoj strani“, i izrazio je očekivanje da će to pitanje biti rešeno „vrlo brzo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.