U trendu

Menučin: Završeno 90 odsto trgovinskog sporazuma SAD-Kina

MANAMA – Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je danas da su SAD i Kina gotovo nadomak postizanja trgovinskog sporazuma.

„Finalizovali smo oko 90 odsto dogovora i mislim da postoji način da ovo završimo“, rekao je Menučin za CNBC u Manami, u Bahreinu.

Izrazio je uverenje da će američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping ostvariti napredak u trgovinskim pregovorima na predstojećem sastanku Grupe 20 ovog vikenda.

„Poruka koju želimo da čujemo je da oni žele da se vrate za pregovarački sto. Predsednik Tramp i predsednik Si imaju veoma neposredan odnos saradnje. Imali smo produktivan sastanak na poslednjem samitu G-20“, naveo je Menučin.

Dodao je i da se nada da bi sporazum mogao biti postignut do kraja godine, ali za to je , kako kaže, „potrebno uložiti sve napore“.

Tramp se u subotu sastaje sa kineskim kolegom Si Đinpingom na samitu u Osaki, u Japanu, a ishod sastanka bi, kako ocenjuje CNBC, mogao biti ključan za globalnu ekonomiju i finansijska tržišta koja su bila uzdrmana tokom 18 meseci trgovinskih tenzija između dva svetska ekonomska džina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.