U trendu

Merkel: Jak evro otežava reforme

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je zbog visoke vrednosti evra teže ubirati plodove reformi koje se sprovode u evropskim zemljama.

„Jak evro utiče na to da one samo uz velike teškoće mogu da sprovode reforme i da ubiraju njihove plodove, u izvozu, na primer“, rekla je Merkelova neposredno pošto je pohvalila značajne reforme koje su sprovele Španija i Portugal.

Njena izjava, na kongresu porodičnih firmi u Berlinu, doprinela je ubrzanom padu zajedničke evropske valute krajem prepodneva.

Prethodno je predsednik federacije porodičnih firmi Brun-Hagen Henerkes kritikovao sadašnju monetarnu politiku Evropske centralne banke (ECB) koja je pokrenula veliki program otkupa dugova, što je uticalo na slabljenje evra.

Kancelarka je, međutim, zatražila razumevanje za postupke centralnih banaka, kao što je Evropska centralna banka, koja mora da razmišlja o tome šta treba uraditi kada je stopa inflacije preniska.

„Zaista je u mandatu ECB-a da pazi na to da ne uđemo u deflaciono okruženje“, rekla je Angela Merkel, koja se inače zbog nezavisnog statusa Evropske centralne banke, uglavnom uzdržava od komentarisanja odluka banke.

Nemačka je kao veliki izvoznik profitirala poslednjih meseci zbog slabljenja evra, zbog čega su njeni proizvodi jeftiniji na međunarodnom tržištu.

Merkelova je takođe ocenila da je nemačka privreda sada relativno dobro, ali da je to takođe posledica „spoljnih faktora“, kao što su nizak evro i niska cena nafte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar