U trendu

Merkel o Italiji: Evrozona je ključna

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas značaj poštovanja principa evrozone u jeku zabrinutosti zbog Italije, koja će imati tehničku vladu do održavanja novih izbora.

„Mi želimo da saradjujemo sa svakom vladom, ali naravno takodje želimo da imamo principe unutar evrozone“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, na pitanje da li je zabrinuta zbog teškoća političkih lidera da formiraju novu Vladu Italije.

Nemačka kancelarka nije direktno komentarisala neuspeh u naporima da se formira populistička vlada u Italiji, niti odluku italijanskog predsednika Serdja Matarele da poveri ekonomisti Karlu Kotareliju, bivšem zvaničniku Medjunarodnog monetarnog fonda, da formira tehničku vladu.

Ona je podsetila na izbor Aleksisa Ciprasa za premijera Grčke i reka da je i u tom slučaju „bilo mnogo pitanja na stolu“, ali da su naposletku bili ujedinjeni.

„Moramo da izadjemo na kraj s ovim zadatkom, jer je Italija, naravno, značajna članica Evropske unije“, rekla je Angela Merkel.

Italijanski predsednik poverio je danas ekonomisti Karlu Kotareliju (Carlo Cottarelli) da formira tehničku vladu, nakon što je sinoć odbacio predlog predstavnika evroskeptičnog Pokreta pet zvezdica i Lige za formiranje prve populističke vlade u Zapadnoj Evropi.

Tehnička vlada treba da dobije i poverenje oba doma parlamenta, a Pokret pet zvezdica i Liga jasno su rekli da Kotareli neće imati njihovu podršku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar