U trendu

Merkel za nastavak pregovora sa SAD o TTIP

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se za nastavak pregovora Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je na mrtvoj tački od izbora američkog predsednika Donalda Trampa.

„Ja sam za nastavak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini“ koji bi omogućio zajedničko rešavanje svih problema, rekla je Merkelova na ekonomskom forumu u organizaciji njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Američki ministar trgovine Vilbur Ros, koji bi trebalo da prisustvuju konferenciji ali je otkazao posetu, u video poruci je ponovio rešenost SAD da se brani od damping cena drugih zemalja u odredjenim sektorima, posebno u oblasti čelika i aluminijuma.

Ros je krajem maja rekao da su SAD otvorene za nastavak pregovora sa EU o Transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP).

Pregovori o TTIP-u počeli su 2013. na inicijativu tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame u cilju uklanjanja carina izmedju SAD i EU i povećanja trgovinske razmene.

Nastavak pregovora naglo je prekinut dolaskom Trampa na vlasti, koji je više puta kritikovao TTIP, tvrdeći tokom kampanje da je on velika opasnost za opstanak više miliona radnih mesta u SAD.

I u EU neke zemlje su kritikovale taj sporazum, smatrajući da je mnogo više u interesu SAD. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar