U trendu

Mihajlović: Cilj je da domaće građevinske firme rade

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj Vlade Srbije i resornog ministarstva, da omogući da domaća građevinska operativa stane na noge i da domaće građevinske firme mogu da rade.

Ona je na svečanoj sednici Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, povodom 8. avgusta Dana građevinara, kazala da se više ne sme dozvoliti da domaće građevinske firme budu podizvođači u građevinskim poslovima, kao što je bio slučaj u prošlosti.

Mihajlovićeva je naglasila da samo zajedničkim radom ministarstva i građevinara može da se poboljša stanje u građevinarstvu Srbije koje je kako je dodala, prema statističkim podacima loše, jer je broj zaposlenih u tom sektoru smanjena za 20 odsto, a i plate su ispod republičkog proseka.

Prema njenim rečima i udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) je mali i to bi trebalo poboljšati.

Ona je najavila i da će do kraja godine biti donet novi zakon o komunalnim delatnostima, a  sledeće godine i novi zakon o građevinarstvu.

„Svi koji budu nastavili posao treba da se bave domaćom građevinskom operativom. Mi, obećavam, nijednu stvar iz oblasti građevinarstva nećemo raditi sami i bez dogovora i konsultacija sa građevinarima. Država je obezbedila novac, a ako treba obezbediće i projekte i prostor da se radi, i sada prosto treba da se udružimo i idemo ka zajedničkom cilju“, kazala je Mihajlovićeva.

Predstavnici sindikata građevinara su danas kazali i da je građevinarstvo u Srbiji u jako teškom položaju  i da mnogi radnici žive na ivici siromaštva.

Naglašeno je i da veliki broj radnika u građevinarstvu radi na crno, što nanosi štetu državi, a bitno je i za bezbednost radnika jer im nisu obezbeđeni minimalni uslovi i zaštita na radu.Prema podacima Sindikata građevinarstva, broj zaposlenih u građevinskoj industriji Srbije od početka ekonomske krize manji je za skoro 20.000 radnika, a njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.

Učeće te industirije u ukupnom BDP-u Srbije je palo za oko jedan odsto.

Na današnjem skupu Sindikata radnika građevinara, uručene su i Osmoavgustovske nagrade najboljim građevinskim firmama, a nagradu je primila i Zorana Mihajlović za doprinos Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, razvoju te privredne grane.

Ove godine navršava se 75 godina od kada su posle dugotrajnog štrajka građevinskih radnika Srbije, sindikalna, politička i poslodavačka rukovodstva odlučila da 8. avgust bude Dan građevinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar