U trendu

Mihajlovic i Sijarto o saradnji SRB i Mađarske u energetici

MOSKVA – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, o snabdevanju prirodnim gasom, potencijalnim zajedničkim projektima i saradnji na korišćenju zelenog vodonika.

”Vodonična strategija biće sastavni deo nove strategije razvoja energetike, čija izrada je u toku. S obzirom da je Mađarska već donela ovu strategiju, za Srbiju bi bilo veoma značajno da razmenimo iskustva i radimo na zajedničkom pristupu u oblasti zelenog vodonika“, rekla je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno je njenog kabineta, Mihajlovićeva je kazala da je Srbija pripremila i novi investicioni plan, u kome je težište na izgradnji novih hidroelektrana i novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, gde takođe postoji prostor za saradnju dvaju država.

Mihajlović je istakla, da je uz postojeći gasovod Balkanski tok, za energetsku bezbednost regiona važan i projekat izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i snabdevača prirodnim gasom.
Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je posebno istakao značaj stabilnog snabdevanja Mađarske prirodnim gasom preko teritorije Srbije i izrazio spremnost mađarske strane za dalje unapređenje odnosa u oblasti energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.