U trendu

Mihajlović i Vujović za unapredjenje poreskog sistema

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović saglasili su se danas da je neophodno unapredjenje poreskog sistema kako bi  Srbija zauzela još bolje mesto na Duing biznis listi Svetske banke.  

Ukazali su i da je u skladu sa principima „e-uprave“ potrebno unaprediti dva pravilnika iz delokruga Ministarstva finansija kako bi se olakšale procedure za domaće i strane kompanije a što bi dodatno popravilo poziciju Srbije na Duing biznis listi.

To su Pravilnik o sadržini, vrsti podataka i načinu vodjenja registra proizvodjača alkoholnih pića i Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vodjenja evidencije o porezu na dodatu vrednost (PDV) i o obliku i sadržini pregleda obračuna o PDV.

Mihajlović je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak u uslovima poslovanja na Duing biznis listi, ali, kako je navela, na tome se neće stati, saopštio je posle sastanka kabinet potpredsednice Vlade.
 
„Zato je važan kontinuiran rad na unapredjenju procedura u oblasti plaćanja poreza, navela je Mihajlović, koja predsedava Radnom grupom za unapredjenje položaja Srbije na Duing biznis listi.

Ona je istakla da je u prethodnim godinama ostvaren veliki uspeh u oblasti plaćanja poreza, pre svega uvodjenjem elektronske naplate, da je to prepoznato od strane Svetske banke zbog čega Srbija ima kontinuiran napredak na Duing biznis listi.

„Naš je cilj i da sprečimo da se kroz nove propise i podzakonska akta ne dogode dodatna opterećenja i produži vreme trajanja procedura za privredne subjekte, čime bi naša pozicija na Duing biznis listi bila ugrožena, izjavila je ona, navodi se u saopštenju

Mihajlovićeva i Vujović su razgovarali i o donošenju Zakona o upisu u katastar i potrebi uskladjivanja sa drugim zakonima, pre svega Zakonom o poreskom postupku, kako bi njegova primena bila efektivna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar