U trendu

Mihajlović: Modernizacija brze pruge do Budimpešte počinje do kraja 2015.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je da se projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta razvija predviđenom dinamikom i da će taj posao početi do kraja godine.

„Želimo da počnemo na vreme. Ovo je značajan projekat za Srbiju, svi želimo da modernizujemo ovu prugu koja će biti značajan evropski transportni pravac za protok robe i putnika“, rekla je Mihajlović na pripremnom sastanku sa kineskom stranom uoči Trilateralnog sastanka Srbije, Mađarske i Kine koji će biti održan u četvrtak u Budimpešti.

Na sastanku Mihajlovićeve u Vladi Srbije sa zamenikom predsednika kineske državne komisije za razvoj i reforme, koji je predvodio kinesku delegaciju Vangom Šijataoom, konstatovano je da stručnjaci iz Srbije i Kine usaglašavaju stavove iznete u posebnim studijama izvodljivosti kako bi se došlo da zajedničkog dokumenta koji bi omogućio početak modernizacije brze pruge do kraja godine.

„Veoma je važno da se držimo svih rokova koje su tri premijera dogovorila“, poručila je Mihajlović, piše u saopštenju.

Ona je istakla da je neophodno doći do najefikasnijeg modela finansiranja koji će biti u skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom na koji se Srbija obavezala.

Obe strane su se složile da se u Budimpešti formira trilateralna Radna grupa koja će se baviti tim pitanjem. Vang je istakao da će Studija izvodljivosti koja će biti definisana do kraja jula biti baza svih narednih aktivnosti.

„Imamo još puno posla. Svi želimo dobar aranžman kako bismo do kraja godine započeli projekat“, rekao je Vang.

On je pozdravio napore Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dosadašnje zalaganje da se ovaj strateški infrastrukturni železnički projekat što pre realizuje.

Ovi razgovori, nastavak su dogovora koji su u decembru u Beogradu na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, trojica premijera Srbije, Mađarske i Kine, Aleksandar Vučić, Viktor Orban i Li Kećijang dogovorili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar