U trendu

Mihajlović/Ndegva:Efikasnije poslovanje “Puteva” i „Koridora

Srbija ide napred, ali ni drugi ne stoje u mestu

BEOGRAD, 31. oktobra (Tanjug) – Srbija je unapredila poslovanje i reforme koje se sprovode od koristi su svima i doprinose otvaranju novih radnih mesta i rastu privrede, izjavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva.

On je na trećoj godišnjoj konferenciji „Doing busineš 2019 – Digitalna transformacija i jačanje konkurentnosti Srbije“, koju su oganizovali NALED, Svetska banka i Britanska ambasada, rekao da je Srbija ostvarila bolji rezultat ove nego prošle godine i da je ukupan broj poena koji je ostvaren najvažnije merilo.

Ndegva je rekao da je značajno što je Srbija među prvih 50 država na listi od 190 zemalja.

Objasnio je da metodologija Doing busineš liste meri udaljenost svake države od najboljih regulatornih praksi u 10 kategorija koje prati što vladama olakšava da mere uspešnost u sprovođenju reformi.

Šef Kancelarije Svetske banke rekao je da Srbija ide napred, ali da ni ostale zemlje ne stoje na mestu.

Srbiji dobro ide, ali mora biti bolja i brže da sprovodi reforme, rekao je on.

„Brzinom kojom idemo ne napredujemo dovoljno brzo“, dodao je Ndegva i istakao da Vlada Srbije treba da nastavi i ostvari započete reforme.

„Čestitam na svemu što ste do sada ostvarili”, poručio je on.

Više od 60 zemalja u svetu formiralo je posebna tela koja koriste DB listu kao putokaz za realizaciju regulatornih unapređenja, a među njima je i Srbija koja od 2014. ima Zajedničku grupu Vlade Srbije u kojoj učestvuju resorni ministri, privrednici i stručnjaci.

Kada je reč o zemljama regiona, na novoj Doing busineš listi, od Srbije su uspešnije jedino Makedonija (10) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Rumunija (52), Mađarska (53), Hrvatska (58), Bugarska (59), Albanija (63) i Bosna i Hercegovina (89).

Srbija se ove godine, među 190 zemalja sveta, nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja u odnosu na 43. mesto u prošlogodišnjem izveštaju, iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke „Doing Busineš 2019: Trening za reformu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.