najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mihajlović: Otpustom duga niko neće trpeti, postoji ugovor

Otpust duga koji je zatražen od beogradskog aerodroma prema “Er Srbiji” predviđen je ugovorom i zbog toga niko neće trpeti, niti imati štetu, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Ne vidim nikakav problem što smo ispoštovali ne samo ugovornu obavezu, nego smo omogućili da se dalje radi. To što je država sada uradila jeste da je omogućila da i Aerodrom i Er Srbija dalje rade”, rekla je ministarka.

Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da postoji ugovor o tome, koji je javan.

“Imamo ugovor koji je objavljen i javan, napravljen je ugovor i to je dogovor dve ugovorne strane. Mislim da je tu potpuno jasno po ugovornim stranama, takva odluka je odneta i mislim da je Srbija samo dobila i razvojem aerodroma, i aerodrom se ovom brzinom ne bi razvijao da nema Er Srbije koja se ovom brzinom razvija”, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je stanje “Jat ervejza” pre dve godine “nebo i zemlja u odnosu na današnji aerodrom i u odnosu na Er Srbiju danas”.

“Vi meni hoćete da kažete da ce aerodrom imati ozbljne probleme zato što je u ugovoru koji postoji oprošten novac za Er Srbiju, ali zar ne mislite da je odlično što je Er Srbija ovde, što aerodrom i Er Srbija danas funkcionišu i prihode koji ostvaruju su takvi da ne bi to mogli da zamislimo pre dve godine”, odgovorila je Mihajlović na pitanje novinara KRIK-a da li je aerodrom na šteti zbog toga.

Ministarka je kazala da je normalno da država vodi računa o svom velikom investitoru, kao što su su to radile sve prethodne vlade.

“Da podsetim na Fijat, jesmo li pomogli i mi još zvanično ne znamo kako izgleda ugovor Fijata i šta država danas radi da bi omogućila da Fijat radi. Nemam ništa protiv toga da se pojavi veliki investitor, da dođe na primer Mercedes i napravi svoju fabriku. Ja sam za to da mi kao država damo sve što možemo da bi on radio ovde”, kazala je Mihajlović i ponovila da zbog oprosta dugova niko neće trpeti.

Ona je kazala da se Aerodrom “Nikola Tesla” u Srbiji dobro razvija i jedini u regionu ima trend rasta.

Upitana o privatizaciji, ministarka je kazala da još nije doneta konačna odluka.

“Dajte malo vremena da se sve završi po redu kako smo pričali. Ništa nećemo raditi netransparentno, zato smo prvo razgovarali da dobijemo privatizacionog savetnika koji će pregledati sve bilanse i dati svoje predloge”, rekla je ona.

Mihajlović je navela i da mnogo toga može biti u predlozima, i da se može desiti da ne dođe do privatizacije, da bude strateško partnerstvo i da je preostalo još mnogo toga što treba da se uradi.

Mreža KRIK objavila je da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust više od 22 miliona dolara duga koji je napravio avio-prevoznik “Er Serbia” i da to nanosi štetu beogradskom aerodromu.

Gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali rekao je, odgovarajući na pitanja novinara o tome kakvi bi bili bilansi “Er Srbije” da nema otpusta duga, da ne bi bio ovakav bilans i da bi  kompanija bila u bankrotu ili stečaju, a Srbija bi bila bez nacionalne aviokompanije.

“Mi ne bismo imali ono što danas imamo i aerodrom bi bio najlošije rangirani aerodrom u regionu. Bez nacionalne aviokompanije, nemate ni rast nacionalnog aerodroma”, rekao je Mali.

On je kazao da kao predsednik Nadzornog odbora ne vidi šta je tu novo i šta je tu vest, budući da ugovor između vlade i Etihada javan i da je objavljen još pre godinu i po dana.

“Tu pišu jasna prava i obaveze dve ugovorne strane, ne vidim šta je tu vest. Er Srbija je u ovom trenutku najuspešnija, najveća aviokomanija u regionu i sada je tema da li i kada putujemo za Ameriku ponovo”, rekao je Mali.

On je naveo da je Er Srbija prošle godine imala profit od skoro četiri miliona evra, pretprošle 2,7 miliona evra i da se ugovorne obaveze ispunjavaju u potpunosti i s jedne i sa druge strane.

Prema njegovim rečima, ove godine ističe trogodišnji plan restrukturiranja.

Upitan da li su oko oprosta duga konsultovani akcionari, Mali je naveo da odluku o oprostu duga donosi Nazdorni odbor, a da su u njemu predstavnici i manjinskih i većinskih akcionara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike