najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mihajlović: Ove godine biće modernizovano 100 km pruga

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će ove godine biti modernizovano više od 100 kilometara pruga i da je cilj da se udeo železničkog transporta, u ukupnom transportu u Srbiji, sa sadašnjih 30 odsto poveća na 50 odsto u narednih 10 godina.

Mihajlović je na trećoj Međunarodnoj konferenciji “Železnička infrastruktura u regionu”, istakla da se Srbija po kvalitetu železničke infrastrukture u 2014. godini pomerila sa 102. na 87. mesto, upravo zahvaljujući pokrenutim kreditima i investicijama u prethodnih godinu dana.

“Srpske železnice danas idu na dva koloseka: putem reformi i investicija u modernizaciju pruga i nabavku novih vozova. Železnice čekaju bolji dani”, rekla je Mihajlović, podsetivši da su srpske železnice ove godine podeljene na holding sa tri posebna preduzeća: Srbija voz, Srbija kargo i Infrastruktura Železnice Srbije.

Mihajlović je rekla da je cilj da se u narednom periodu ceo železnički transport odvija prugama koje su za brzine od najmanje 120 kilometara na sat, dodajući da se, nažalost, u većem delu železničke mreže trenutno saobraćaj odvija brzinama kao pre 100 godina.

Mihajlović je rekla da je u ovoj godini pušteno u saobraćaj 45 kilometara modernizovanih koloseka, a kako je istakla, cilj je da u ovoj godini bude ukupno modernizovano više od 100 kilometara pruge.

Ona je rekla da su napravljeni ozbiljni iskoraci u prethodnom periodu i izrazila očekivanje da će u novembru biti potpisan okvirni sporazum za gradnju brze pruge Beograd – Budimpešta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike