U trendu

Mihajlović: Radovi na pruzi ka Budimpešti u drugoj polovini godine

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će radovi na terenu na izgradnji pruge Beograd-Budimpešta početi u drugoj polovini godine.

„Sve je spremno, projekti su spremni, a to je najvažnije i tu je uvek bio problem“, rekla je Mihajlović pre početka konferencija „Srbija na novom putu svile“, koji organizuju NIN fokus i PKS.

Mihajlović očekuje da će se za dve godine od Beograda do Novog Sada putovati 30 minuta, a do Budimpešte dva sata i 45 minuta, kao što je premijer Vučić i najavio.

Ona je dodala da se u Kini razgovara o izvorima finansiranja i uslovima, na koji će način to biti urađeno.

„Očekujem da vrlo brzo postignemo dogovor o finansiranju i da krenemo u realizacij projekata izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, ali i deonica Koridora 11 Surčin-Obrenovac i Požega-Preljina“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je plan da radovi na deonici Surčin-Obrenovac počnu u martu, kada vremenske prilike dozvole i počne građevinska sezona.

Na pitanje da li je razgovarano o rekonstrukciji pruge Beograd-Niš, ministarka je rekla da se o tome sa kineskim partnerima nije razgovaralo.

Mihajlović je dodala da je to najfrekventnija pruga, da na nekim deonicama vozovi idu 25 kilometara na sat, a na pojedinim oko 80 kilometara na sat.

Upitana zna li da li će i kada biti potpisan ugovor za Železaru Smederevo, ministarka je rekla da nema tu informaciju i da očekuje da ministar privrede da dodatne informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.