U trendu

Mihajlović: Rast građevinarstva 25 odsto u drugom kvartalu

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je svim zaposlenima u građevinarstvu Dan građevinara, navodeći da je ta grana privrede ponovo jedan od pokretača privrednog rasta i da će sa novim investicionim ciklusom koji kreće iduće godine biti još više posla.

Ona je novinarima u Palati Srbija rekla da je građevinarstvo i u prvom i drugom kvartalu ove godine dalo najveći doprinos rastu BDP-a zemlje.

Istakla je da je u drugom kvartalu 2018. ostvaren rast u građevinarstvu od 25 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Mihajlović je prethodno u saopštenju navela da je zajedničkim radom zaposlenih, sindikata, građevinskih kompanija, javnih preduzeća i ministarstva grana privrede koja je godinama bila sinonim za “staru slavu” vraćena u život i da je ponovo pokretač rasta srpske privrede i razvoja zemlje.

“Danas, kad građevinska industrija ima podršku države, kad imamo moderne zakone i novac da realizujemo projekte, važno je da nastavi da podiže svoje kapacitete u znanju i tehnologijama i da se domaće firme udružuju i da rade zajedno, jer nas očekuje novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra”, navela je potpredsednica Vlade.

Ističe da Srbiju u narednih pet godina očekuju gradnja auto-puta od Niša do Merdara, deonice Koridora 11 Preljina-Požega, Moravskog i Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i nastavak rekonstrukcije železničkog Koridora 10 i barske pruge.

“Srbija će nastaviti da gradi i povezuje se sa susedima i potrebni su joj snažna građevinska industrija i reformisana javna preduzeća, kako bismo bili mogli da odgovorimo izazovima koji su pred nama”, navela je Mihajlović u saopštenju.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja koja završava velike infrastrukturne projekte i počinje nove, deseta na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, da ima više od 28.000 aktivnih gradilišta.

“Projekti koji se završavaju posle nekoliko decenija pokazali su da Srbija i dalje ima kvalitetne firme, dobre radnike i inženjere i sposobne menadžere u građevinarstvu”, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da će do kraja godine biti završeni projekti koje je Srbija čekala decenijama, među kojima su najvažniji izgradnja istočnog i južnog kraka drumskog Koridora 10, kao i 103 kilometra auto-puta kroz Šumadiju od Obrenovca do Čačka.

Podseća i da je obnovljeno više od 220 kilometara pruga, a da će do 2020. biti izgrađeno i 5.203 stana za pripadnike snaga bezbednosti u šest gradova u Srbiji.

Ona je zahvalila građevinarima što nisu odustali kad je bilo najteže za srpsko građevinarstvo, kad su projekti stajali, a građevinske firme propadale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.