U trendu

Mihajlović: Rušenje nelegalnih objekata posle drugostepenog rešenja

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da izmene Zakona o ozakonjenju objekata omogućavaju rušenje nelegalnih objekata posle drugostepenog rešenja kojim se legalizacija odbacuje ili odbija.

Rešenje još važećeg zakona inače predvidja da se rušenje može obaviti tek posle pravosnažnog rešenja.

Mihajlović je u Skupštini Srbije obrazlažući izmene zakona rekla da očekuje da će rušenje objekata posle drugostepenog rešenja doprineti da bude mnogo više uklonjenih nelegalnih objekata.

Ona je rekla i da izmene propisa onemogućavaju promet, odnosno prodaju objekata koji nemaju konačno rešenje o legalizaciji.

Govoreći o Predlogu zakona o gradjevinskim proizvodima ona je rekla da se njime prvi put uredjuje ta oblast kako bi se obezbedio bolji kvalitet materijala koji se koristi u gradnji.

Kako je ocenila, taj zakon će učiniti domaće proizvodjače konkurentnijim na evropskom tržištu, jer će se i u Srbiji primenjivati jednaki standardi kao i u zemljama EU, a biće i dodatni podsticaj razvoju gradjevinarstva i omogućiće da objekti koji se grade budu bezbedni i ekološki prihvatljiviji.

Komentarišući izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju Mihajlović je rekla da će se njima dodatno uredjuje oblast taksi prevoza.

Ona je kazala da postojećim zakonom nisu obuhvaćeni svi koji se bave prevozom putnika zbog čega je došlo do porasta sive ekonomije i potrebe da se zakon izmeni.

Prema njenim rečima, predloženim zakonom je detaljno regulisano ko i na koji način može da se bavi taksi prevozom, a uvedena su i dodatna zaduženja za komunalnu policiju.

Ona je napomenula i da u Srbiji ima 17.000 taksi prevoznika, a najveći broj njih je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U ranijem obrazloženju Ministarstva navedeno je da su predložena rešenja uskladjena sa propisima EU i da ne sprečavaju upotrebu modernih digitalnih aplikacija radi poboljšanja servisa taksi usluga.

Govoreći o razlozima za donošenje izmena i dopuna Zakona o vazdušnom saobraćaju Mihajlović je rekla da se glavne novine odnose na odredbe koje se tiču planiranja i izgradnje aerodroma, zaštite životne sredine, i da je uneto novo poglavlje transporta opasne robe, kojim se u domaćem zakonodavstvu preuzimaju standardi Medjunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva.

Izmenama i dopunama Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju omogućava se pouzdana i nezavisna istraga nesreća, rekla je Mihajlović.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o transportu opasne robe, kako je navela, definiše se baza podataka za pokretnu opremu pod pritiskom kako bi svi podaci o kontrolisanju i punjenju boca, cisterni pod pritiskom, baterijskih vozila i gasnih kontejnera sa više elemenata bili na jednom mestu i dostupni svima.

Predvidjeno je i da se vozilima koja prevoze opasnu robu sa visokom potencijalnom opasnosti i cisternama omogućava prednost prilikom prelaska državne granice.

Takodje se uvodi obaveza da se pre podnošenja zahteva za izdavanje dozvole za transport opasnog otpada, prethodno pribavlja polisa osiguranja za štetu načinjenu životnoj sredini.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila preciziraće se odredbe o upisu plovila i onemogućiće se registracija plovila čija starost veća od zakonom dopuštene, dok će izmenama Zakona o pomorskoj plovidbi biti uredjena oblast recikliranja brodova, što je značajno za očuvanje životne sredine.

Mihajlović je govoreći o Okvirnom sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji Vlade Srbije i Vlade Madjarske u oblasti infrastrukturnih projekata rekla da se njime omogućava saradnja u oblasti upravljanja vodom za piće i otpadnim vodama, transporta i održive mobilnost, upravljanja čvrstim otpadom, kao i oblasti zaštiti životne sredine i energetici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.