U trendu

Mihajlović: Sanacija deonice Ub-Lajkovac do kraja novembra

BEOGRAD – Deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca će biti sanirana do kraja novembra, a taj posao će uraditi konzorcijum kineske Šandong haj spid grupe i azerbejdžanski Azvirt, pošto domaće firme Planum i Putevi Užice nisu htele da rade taj posao po projektu, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ministarka je navela da će ta deonica biti spremna za otvaranje celog poteza Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 km.

Mihajlović je podsetila da je deonica Ub – Lajkovac bila problematična i da su na njoj radili konzorcijium Planum i Putevi Uzice i da je pretrpela ozbiljne probleme.

„Mi smo reagovali i Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanciji te deonici prema projektu koji je za sanaciju napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno skloniiili sa gradilištia i pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara. Na jučerašnji dan je angažovan drugi izvođački konzorcijum Šandong – Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra“.

Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba.

Podsetila je da Šandong radi na dve deonice Koridora 11, Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig i da će one biti završene do kraja godine, pošto se već obavljaju radovi na asfaltiranju autoputa.

Deonica Ub – Lajkovac je završena 2015. godine, ali nikad nije puštena u saobaćaj jer se nalazi između pomenutih deonica koje nisu još završene.

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, kao i protiv nadležnih u građevinskim preduzećima „Planum“, PzP „Beograd“ i „Putevi Užice“, zbog korišćenja neadekvatnog materijala prilikom izgradnje tog dela auto-puta, što je dovelo do pukotina.

Utvrđeno je da će od ukupno 12 kilometara na 4,5 kilometara morati da se radi ispočetka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike