U trendu

Mihajlović: Saradnja sa kineskom provincijom Fuđen

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ugostila je danas političko-privrednu delegaciju kineske provincije Fuđen i izrazila očekivanje da će u saradnji sa tom provincijom biti realizovani zajednički projekti u Srbiji, u okviru inicijative Pojas i put.

Mihajlović je u Palati Srbija rekla da je to najrazvijenija provincija Kine koja je došla u Beograda sa svojim privrednicima.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mancang.

Ona je rekla da se ta provincija najbrže razvija u Kini i da je najotovrenija prema svetu, kao i da ima jednu od najdužih obala u Kini.

„Želimo da razmenimo iskustva i nastavimo u duhu kojim već radimo zajedničke projekte sa Kinom u Srbiji. Imamo u realizaciji projekte vredne više od pet milijardi evra, a ima još puno mogućnosti i potencijala, posebno u okviru globalne kineske inicijative Pojas i put“, naglasila je Mihajlović.

Član Stalnog komiteta Komunističke partije Kine i generalni direktor provincijske uprave Fuđena Ljang Đen Jung je rekao da je u Beogradu dočekan srdačno i prijateljski.

„Prateći inicijativu Pojas i put došli da vidimo koje su mogućnosti da unapredimo obostranu saradnju, ne samo u oblastima ekonomije, već i poljprivrede, industrje, turizma, obrazovanja i kulture“.

Prema njegovim rečima, postoji puno prostora i mogućnosti za saradnje dve zemlje.

Kazao je da se ta provincija nalazi na jugoistoku Kine, sa 39 miliona stanovnika i godišnjim privrednim rastom od 10 odsto.

Ta provincija poseduje veliko iskustvo u gradnji drumske i železničke infrastrukture.

Ambasador Kine Li Mančang je zahvalio Vladi Srbije, predsedniku zemlje Aleksandru Vučiću i ministarki Mihajlović na velikoj podršci saradnje dve zemlje.

„Ova delegacija je spremna da ojača saradnju u oblasti poljoprivrede, hoće iz Srbije da uvozi kvalitetne poljoprivredne proizvode i da pošalje svoje turiste, upočetku svake godine po 5.000, a kasnije i više“, dodao je Li.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar