Mihajlovic: U junu pocetak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo

Ponavljamo vest zbog nove, ispravljene verzije saopštenja.

BEOGRAD, 12. marta (Tanjug) – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem auto-putu Beograd-Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji deonice Sremska Rača-Kuzmin, kroz Srbiju, koja je planirana za jun ove godine.

„Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin započnu u junu“, rekla je Mihajlovićeva.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i turske kompanije „Tašjapi“, potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra, dok je deonica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije“, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije „Tašjapi“, koja će izvoditi radove.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike