U trendu

Mihajlović: U Nišu prioriteti izgradnja auto-puta do Prištine o železničke obilaznice

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Nišu da su izgradnja auto-puta Niš-Merdare-Priština i izgradnja železničke obilaznice oko Niša prioriteti Vlade Srbije u tom delu zemlje. 

„Do kraja godine biće raspisan javni poziv za izbor izvodjača radova koji će graditi deonicu auto-puta Niš-Pločnik. Reč je o skoro 40 kilometara dugoj deonici ka Prištini“, kazala je Mihajlović. 

Prema njenim rečima, sa Evropskom investicionom bankom nedavno je potpisan ugovor o finansiranju elektrifikacije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnji železničke obilaznice oko Niša. 

„Vrednost ugovora je 268 miliona evra, grant je 73 miliona evra, a 60 miliona evra je izdvajanje iz budžeta Srbije“, rekla je Mihajlović i dodala da se već radi eksproprijacija na trasi obilaznice. 

Prema njenim rečima, prioriteti Vlade Srbije su infrastrukturno povezivanje sa regionom jer to znači „otvaranje vrata ka boljem životu i investicijama“, izjavila je Mihajlović. 

Ona je kazala da postoje i razmišljanja o izgradnji auto-puta od Niša ka Zaječaru. 

„Postoje studije izvodljivosti i predlozi za gradnju, ali na njima nije detaljno radjeno. Ove godine to sigurno i nećemo da radimo, ali 2019. godine možda budemo u situaciji“, rekla je Mihajlović. 

Kako je kazala Mihajlović, u oblasti gradjevinarstva prioriteti Vlade Srbije su ozakonjenje i primena Zakona o stanovanju. 

Mihajlović je danas uručila 11 rešenja o ozakonjenju investitorima i gradjanima Niša i dodala da to isto čini i u drugim mestima koje posećuje da bi ljudi shvatili značaj tog postupka. 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao da je Grad Niš do sada izdao 2.000 rešenja o ozakonjenju.

„Po pitanju izvršavanja obaveza u postupku ozakonjenja Niš se nalazi na četvrtom mestu u Srbiji. Radimo na formiranju novog tima koji će dodatno ubrazati taj postupak“, kazao je Bulatović. 

Načelnica Niavskog upravnog odbora Dragana Sotirovski kazala je da su predsednici svih opština sa područja tog okruga danas imali priliku da predoče ministarki i njenim saradnicima probleme sa kojima se susreću i da su oni kao prioritete naveli izgradnju putne infrastrukture i seoskih vododovoda, i završetak postupka ozakonjenja.

Za aerodrom u Nišu od države još 7,5 miliona evra
Interes Vlade Srbije je da se aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu i dalje razvija, a planirana ulaganja države u taj aeorodrom su 7,5 miliona evra, izjavila je danas u Nišu ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
„Kontrolni toranj visine do 27 metara, koji će se graditi na aerodromu u Nišu, biće korišćen i u slučajevima kada na aerodromu u Beogradu ne bude nešto funkcionisalo“, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je u protekle dve godine Vlada Srbije kroz opremu i novac pomogla aerodrom „Konstantin Veliki“ sa 6,5 miliona evra.

Na pitanje novinara da li je ugovorom o koncesiji beogradskog aerodroma ograničen rast broja putnika i kapaciteta aerodroma u Nišu, Mihajlović je kazala da Vlada Srbije ni u jednom trenutku nije vodila pregovore o ograničavanju broja putnika i kapaciteta niškog aerodroma.

Mihajlović je u niškog Gradskoj kući uručila direktoru JP „Aerodroma Niš“ Vladici Djurdjanoviću sertifikat koji potvrdjuje da ta vazdušna luka ispunjava sve standarde bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)