U trendu

Mihajlović: U Srbiji tek svaki peti mladi čovek vlasnik firme

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da Srbiji nedostaje preduzetnički duh i da je tek svaki peti mladi čovek vlasnik kompanije, firme ili preduzetničke radnje.

„Mladih privrednica ima tri puta manje nego privrednika“, rekla je ona na otvaranju Studentskog poslovnog foruma u Privrednoj komori Srbije istakla da to može da se promeni zajedničkim radom.

Mihajlović je navela da je nezaposlenost mladih u Srbiji prema poslednjim podacima iznosila 39 odsto i da je zapošljavanje te kategorije jedan od prioriteta Vlade.

Ona je istakla da mladi u Srbiji počinju sopstveni posao tek oko 35. godine, dok u Evropi to rade u kasnim dvadesetim godinama.

Mihajlović je rekla da je stopa nezaposlenosti za godinu dana sa 28 odsto smanjena na 17,5 odsto, kao i da su u Srbiji otvorene kompanije koje zapošljavaju 13.000 ljudi, od čega 65 odsto mladih.

Istakla je da je za povećanje zaposlenosti mladih potrebno menjati obrazovni sistem i pozvala mlade da ostanu da rade u Srbiji.

„Važno da mladi ostanu ovde. Obrazujte se u inostranstvu, ali se vratite da radite ovde“, naglasila je Mihajlović.

Ona je pozvala mlade da iznesu svoje predloge šta bi država trebalo da uradi kako bi se povećala njihovu zaposlenost.

Mihajlović je podsetila i da je ova godina proglašena za godinu preduzetništva, i naglasila da je od 16 milijardi dinara, koliko je namenjeno u tu svrhu, 70 odsto opredeljeno za mlade.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da se u Srbiji oko 150.000 mladih, od 15 do 24 godina, niti školuje, niti rade.

On je naglasio da je potrebno promeniti odnos politike prema preduzetništvu, kao i da je neophodan dijalog države, privrede i mladih.

Prema rečima Čadeža, Srbija je ispod proseka u odnosu na EU kada je reč o spremnosti mladih za preduzetništvo.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je rekao se na evidenciji te službe trenutno nalazi 186.000 mladih izmedju 15 i 30 godina, što je 5,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

On je dodao da 62 odsto mladih na evidenciji NSZ nema radno iskustvo i ocenio da treba naći prostora za obuke i edukaciju.

„U 2016. godini NSZ će za aktivne mere zapošljavanja izdvojiti 2,8 milijardi dinara i oni će u velikoj meri biti namenjeni mladima“, rekao je on.

Martinović je istakao i da 50 odsto mladih na posao čeka duže od godinu dana.

Studentski privredni forum biće održan danas i sutra u Privrednoj komori Srbije (PKS), a na skupu učestvuje više od 200 studenata i preduzetnici.

Na dvodnevnom seminaru studenti će dobiti korisne savete koji će im pomoći da bolje shvate kako funkcioniše privreda i kako da ostvare poslovne ideje, naveli su organizatori.

Studenski privredni forum organizuje CEDEM u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja i PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.