U trendu

Miler: Srbija može do „turskog toka“

BEOGRAD – Srbija se može povezati sa gasovodom koji do Turske ide preko Crnog mora, izjavio je za „Večernje novosti“ predsednik „Gasproma“ Aleksej Miler.

Projekat „Turski tok“ pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora, rekao je on i dodao da će sa prvog kraka, gas ići na tursko tržište.

„Drugi krak je namenjen za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope“, rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, „Gasprom“ je potpisao „Putne mape o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske, a operateri za transport gasa veće rade kako bi osigurali da sistemi za transport ovih zemalja budu spremni da prime dodatni gas.

Postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje, na jug Italije, dodao je on.

Miler je istakao da NIS ima jednu od najsavremenijih rafinerija u regionu i mrežu benzinskih stanica u Srbiji i još tri balkanske zemlje te dodao da je to „jedan od vodećih srpskih izvoznika naftnih proizvoda i najatraktivnijih poslodavaca u zemlji“.

„Ukupan obim investicija „Gasprom grupe“ i NIS u razvoj proizvodne infrastrukture i u nove projekte kompanije približava se sumi od tri milijarde evra“, naglasio je Miler.

Od 2013. godine, NIS svake godine uplaćuje u budžet Srbije više od milijardu evra, što je od 13 do 15 odsto budžeta zemlje, istakao je on.

„Na kraju prve polovine 2018. godine plaćanja su iznosila gotovo 700 miliona evra. Kao što vidite, rezultati govore sami za sebe“, zaključio je Miler za „Novosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar