Mineko grupa ispunila planove u 2019. godini

Britanska kompanija Mineko grupa (Mineco Group), jedan od najvećih investitora u rudarstvu u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, danas je objavila da je zadovoljna rezultatima postignutim u 2019. godini jer je ispunila investicione planove i njeni rudnici su imali siguran plasman proizvoda.

„Za Mineko je 2019. bila godina velikih, uz puno malih izazova. Bila je uspešna jer smo omogućili našim rudnicima siguran plasman proizvoda i jer je u njima održan nivo planiranih investicija, iako je stanje na tržištu metala sa kojima mi radimo postalo još kompleksnije usled poremećaja u trgovinskim odnosima SAD i Kine“, rekao je u Beogradu direktor Mineko grupe Bojan Popović.

On je podsetio da je Mineko u 2017. ostvario najbolje rezultate od kada postoji, dok su u drugom polugodištu 2018. usled sniženja cena na medjunarodnom tržištu obojenih metala rudnici imali niže prihode.

„Taj trend je nastavljen i u 2019, ali razvojni program Mineka nije usporen“, dodao je Popović.

Istakao je da su rudnici koji posluju u okviru Mineko grupe, a koji rade u punom kapacitetu – Rudnik i flotacija Rudnik kod Gornjeg Milanovca, Veliki Majdan kod Ljubovije i Rudnik Gros (Gross) kod Srebrenice, nastavili niz uspešnih godina – ispunivši planove proizvodnje, nastavljanjem istražnih radova i potvrdjivanjem rudnih rezervi.

Popović je rekao da je Rudnik na Rudniku ostvario poseban uspeh, jer je pronašao i potvrdio nove mineralne resurse koji su već u fazi eksploatacije.

„Ovaj stari rudnik sada ima potvrdjenih rezervi za još najmanje desetak godina proizvodnje koncentrata olova, cinka i u manjoj meri bakra, dok će se buduća istraživanja usmeriti ka verifikaciji postojanja drugih rudnih tela na osnovu novih indikacija“, kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, zamah u poslovima mineralnog istraživanja je doveo do toga da je Mineko u protekle dve godine uključio tu delatnost u svoje redovne aktivnosti – nabavkom sofisticiranih garnitura za bušenje na dubinama do 500 metara, ali i angažovanjem stručnih kadrova i preobukom novih ljudi za obavljanje ovih terenskih radova.
Te stručne ekipe omogućile su ubrzana istraživanja na Rudniku, kao i na drugim lokalitetima, pre svega u okolini Foče u Republici Srpskoj, gde Mineko ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju rude olova, cinka i bakra.

Direktor Mineka je rekao i da mu je naročito zadovoljstvo što je u Olovu, severno od Sarajeva, završena izgradnja potpuno novog rudnika minerala ceruzita, oksidne forme olova, kao i pogona za preradu njegove rude u koncentrat olova.

Kako je podsetio, prvi novi rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BiH za 30 godina otvoren je pre skoro dve godine, ali je za preradu rude u tom rudniku bilo neophodno da se izgradi i potpuno nov pogon za gravitacionu separaciju koji je nabavljen u Južnoj Africi. Samo dostavljanje te opreme na lokalitet rudnika je bilo veoma složeno, a izgradjeni su i kilometri šumskih puteva.

„Sada su svi pojedinačni sistemi instalirani u tehnološku celinu na lokaciji rudnika, proizvodnja koncentrata je počela“, rekao je Popović.

U rudniku Bosil-Metal u opštini Bosilegrad je pre godinu i po proradio pilot projekat za flotacijsku preradu rude, aprošle godine naručena je i izradjena Studija izvodljivosti za izgradnju pogona za komercijalnu flotacijsku preradu rude olova, cinka i bakra.
„Tokom ove godine predstoji izrada Glavnog rudarskog projekta Bosil-Metala i Studije uticaja na životnu sredinu, a zatim i dobijanje neophodnih saglasnosti nadležnih ministarstava Srbije za izgradnju komercijalnog postrojenja“, kazao je Popović i napomenuo da je planirano da gradjevinski radovi počnu u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine, kako bi komercijalan rad rudnika bio moguć tokom 2021.
 
Direktor Mineca ocenio je i da 2020. godina možda neće doneti značajniji porast cena metala na svetskim tržištima, ali da je za tu kompaniju važno da uspešno kontroliše razvoj svojih projekata.

„To će nam dati priliku da dva bitna kapitalna projekta predju u fazu prihodovanja, što predstavlja odličan osnov za dalji razvoj ostalih projekata u narednim godinama“, rekao je Popović.

Mineko je medjunarodna grupa kompanija čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, metalurgija, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja. U Evropi sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih približno 1.600 radi u regionu Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.