U trendu

Mineko uložio u rudnik Bosil-Metal 14 miliona dolara

Rudnik olova, cinka i bakra Bosil-Metal kod Bosilegrada najznačajniji rezultat u 2017. godini ostvario je pokretanjem probne proizvodnje, čime je postao prvi kompletno izgradjen rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji u poslednjih 40 godina, saopštila je danas britanska kompanija Mineko (Mineco) koja je vlasnik tog rudnika. 

Istaknuto je da je ukupna investicija u Bosil-Metal dostigla 14 miliona dolara.
 
Pokretanjem pilot postrojenja, Rudnik Bosil-Metal počeo je da prikuplja tehnološka iskustva, koja će koristiti za projektovanje pogona za komercijalnu preradu rude.

Započeta je i eksploatacija rude, čija će mesečna količina, pre uspostavljanja komercijalnog postrojenja pune proizvodnje, biti oko 2.100 tona. Očekuje se da iz te količine rovne rude bude proizvedeno oko 350 tona koncentrata bakra, olova i cinka.

U Rudniku Bosil-Metal u 2017. godini zaposleno je novih 45 radnika, u laboratoriji i postrojenju, tako da sada ima 128 zaposlenih, od kojih je većina stanovnika okolnih naselja.

U 2018. godini planirana su dalja zapošljavanja u skladu sa radom pilot postrojenja, a broj radnika bi trebalo da bude dupliran kada se završi proces testiranja tehnologije i kada bude završeno veliko komercijalno postrojenje flotacije.

U Bosil-Metalu će tokom 2018. godine biti nastavljena ulaganja u izgradnju infrastrukture, rudničkih objekata u jami, a očekuje se i početak izrade glavnog rudarskog projekta za veliko postrojenje.

Mineko očekuje da Bosil-Metal, kao i ostali rudnici u kojima posluje ta kompanija, bude nosilac razvoja privrede na teritoriji opštine u kojoj radi.
 
Pored Bosil-Metala, Mineko sa partnerima je vlasnik u još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnika kod Gornjeg Milanovca i Rudnika Veliki Majdan.

U BiH, Mineko je većinski vlasnik Rudnika olova i cinka Gross, Rudnika ceruzita kod Olova, kao i Rudnika antimona kod Novog Goražda, gde sprovodi istražne radove. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike