U trendu

Ministar Antić čestitao rudarima njihov dan

BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je danas svim zaposlenima u rudarskom sektoru, u kojem radi oko 25.000 ljudi, Dan rudara, uz poruku da rudarstvo ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će se u ovom sektoru realizovati veliki broj investicija.
Antić je napomenuo da se rudarstvo u Srbiji uveliko modernizuje i da su napravljeni vidljivi pomaci, što bi, kaže, trebalo da ohrabri zaposlene u rudarskom sektoru i najavi im svetliju i sigurniju budućnost.

„Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika i njihove zarade, kao i ekološki standardi“, naveo je resorni ministar u čestitki.

Kako je istakao, nadležnima je veoma važno da ispune najvažniju potrebu rudara – da im osiguraju veću bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, jer rade u teškim uslovima, sa određenim rizikom.

„Duboko smo svesni da zaraditi ‘hleb sa sedam kora’, nije nimalo lako“, podvukao je Antić.

On je naglasio da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje, imajući u vidu geološka otkrića, poput ležišta u Jadru kod Loznice, nalazišta Čukaru Peki kod Bora, uz rad na intenzivnim geološim istraživanjima u Timočkom kompleksu, i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice.

„Niz drugih aktivnosti domaćih i stranih rudarskih kompanija, svakako će dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji, što će dodatno unaprediti čitave regione“, ukazao je Antić.

Dodao je da očekuje dodatne investicije u rudarstvo, otvaranje novih rudnika, dodatna istraživanja, za šta su, kaže, potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva.

„Vlada Srbije i Ministarstvo postavili su cilj od kojeg neće odustati – zaštitu prava radnika, da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer upravo oni jesu nosioci energetske stabilnosti i stub ove strateške privredne grane. Uz rudarski pozdrav – Srećno!“, poručio je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.