U trendu

Ministar finansija Srbije: Suficit krajem maja veći za 50 do 60 milijardi dinara od plana

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović izjavio je danas da je suficit u državnoj kasi krajem maja bio za 50 do 60 milijardi dinara veći od onoga što je bilo planirano.

Vujović na Radio-televiziji Srbije kazao da „na nivou opšte države“, suficit iznosi „možda i 600 miliona evra“ i da se time smanjuju potrebe za zaduživanjem.

„Ovo se uglavnom ostvaruje dobrim prihodima koji su i na strani poreskih i neporeskih prihoda, i to je dobro, i to treba nastaviti, a na strani rashoda moramo da tražimo načine da budemo efikasniji, da oslobodimo prostor za veće trošenje na stvari koje su nam potrebne“, kazao je ministar.

Upitan koliki suficit očekuje do kraja godine, Vujović je kazao da će nova Vlada Srbije „verovatno sagledati gde smo stigli za prvih šest meseci i da li je potrebno revidirati te cifre“. 

Medjunarodni monetarni „Fond obično revidira cifre, mi smo već posle prvog kvartala razmišljali da revidiramo projektovani deficit sa 1,7 na 1,3 (odsto BDP) koliko je bilo prošle godine, i to će se sigurno dogoditi, takva revizija deficita“, kazao je Vujović.

Komentarišući eventualno povećanje plata i penzija, ministar je kazao da treba prepustiti novoj vladi da to odluči posle razgovara sa MMF-om o reviziji programa i eventualnim izmenama.

„Govorio sam više puta da je ceo smisao trogodišnjeg programa bio u tome da dovedemo celu privredu, stanje javnih finansija, u situaciju da može trajnije da povećava plate i penzije, na duži rok. Smatram da je od početka 2018. godine vrlo realno da razmatramo koja je to održiva putanja za naredne tri godine, a dotle bih prepustio novim ljudima da o tome razgovaraju“, kazao je Vujović.

On je dodao da će teme razgovora sa delegacijom MMF-a koje će za deset dana posetiti Srbiju, biti nastavak dogovorenih makroekonomskih i strukturnih reformi.

„Sada se nalazimo praktično u onom momentu kada je potrebno rešiti status nekih javnih preduzeća, nekih preduzeća u restrukturiranju, posebno sa stanovišta plaćanja energetskih troškova, finansijske discipline, unapredjenja efikasnosti poslovanja menadžmenta“, naveo je Vujović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.