U trendu

Ministar: Podizanje kreditnog rejtinga ohrabrujuća vest za Hrvatsku

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić danas je, komentarišući  Fičovo podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske, izjavio da je cilj Vlade da što pre povrati investicioni rejting zemlje, i najavio da bi u prvom tromesečju trebalo da bude dovršeno finansijsko restrukturiranje putnog sektora.

Rejting agencija Fitch juče je podigla kreditni rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’ uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu privrede, rekordnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih finansija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga zemlje od 2004. godine.

„To je ohrabrujuća vest za Hrvatsku, ali je to i za sve nas u Vladi još jedna obveza da nastavimo s rezultatima i svim merama koje smo sebi zacrtali. Naš je smer i cilj što brži povratak zemlje u investicioni rejting“, rekao Marić u telefonskoj izjavi za hrvatsku agenciju Hinu.

Od tri vodeće svetske rejting agencije, sada Fič drži hrvatski rejting jedan stepen ispod investicionog nivoa, Standard i Pur ( S&P) i Mudis (Moody) dva stepena ispod.  Pritom Mudis izglede drži stabilnim, a S&P pozitivnim.

U prvom tromesečju i preostale dve svetske rejting agencije, S&P i Mudis će dati svoj sud o hrvatskom rejtingu.

„Nadamo se da će slediti primer Fiča, medjutim ne volim ništa da prejudiciram“, istakao je Marić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar