U trendu

Ministar poljoprivrede Hrvatske: Mere za 168 država, a ne samo za region

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić izjavio je danas da se hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju i dodaje da je spreman na razgovor.

„Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo, to definitivno tako nije trebalo biti“, rekao je Tolušić za televioziju N1.

On je ocenio i da ne postoje razlozi za uvodjenje protivmera.

„Po meni, ne postoje razlozi za protivmere koje je uvela Srbija, ali dobro, očekujem da ćemo sesti sa ministrima iz susednih zemalja kroz nedelju ili dve i da ćemo videti tačno u čemu je problem“, rekao je Tolušić.

Dodao je i da je Hrvatska do sada samo dobila prigovor Srbije.

„Do sada smo dobili samo prigovor Srbije i videćemo šta se može napraviti po tom pitanju“, rekao je on.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prodje fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Tako se taksa umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra).

Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ranije je najavio da će  sutra u Sarajevu biti održan sastanak ministara zemalja u okruženju sa koga će biti upućen zahtev Vladi Hrvatske da izmeni mere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar