U trendu

Ministar privrede SAD: Od sutra na snazi naredba o Huaveju

VAŠINGTON – Američki ministar trgovine Vilbur Ros najavio je da će sutra stupiti na snagu naredba kojom se kineski telekomunikacioni gigant Huavej Tehnolodžiz stavlja na crnu listu.

„Naredba, koja se odnosi na Huavej, sutra stupa na snagu“, rekao je Ros u intervjuu za Blumberg, a prenosi Rojters.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je sinoć da na takozvanu „Listu pravnih lica“ (Entity list) stavlja Huavej Tehnolodžiz i još 70 podružnica, čime se toj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

Pored toga, američki predsednik Donald Tramp je potpisao juče naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

U Trampovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompaniju, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huavej kao „pretnju“ i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu Huaveja za 5G mreže naredne generacije, podseća Rojters.

Portparol Ministarstva trgovine u Pekingu izjavio je danas da Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbednosti zloupotrebljava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar