U trendu

Ministar SAD: G7 želi da ublaži brige svetske privrede

Američki ministar finansija Džejkob Lu izjavio je danas da predstavnici grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) treba da nadju način da iskoriste sve „poluge“ kako bi se odagnala briga svetske privrede.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 u japanskom gradu Akiu danas razmatraju kako da se iskoriste monetarne mere, potrošnja i dugoročne reforme za podršku rasta.

Lu je rekao da se nada da će sastanak pomoći da se ublaži zabrinutost oko posrnulog rasta, kao nastavak nedavnih rasprava u Kini na sastanku Grupe 20 najvećih privreda, gde je dogovoreno da se neće manipulisati valutnim kursevima za povećanje konkurentnosti.

Na sastanku u Akiu pored zvaničnika zemlje domaćina Japana, učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Kanade, kao i generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i guverner Evropske centralne banke Mario Dragi.

Skup zvanično počinje danas, a na sastanku iza zatvorenih vrata ministrima i guvernerima sinoć su predstavljene analize renomiranih ekonomista.

Pitanje utaje poreza, koje se našlo u žiži posle objavljivanja „Panamskih dokumenata“, takodje će se naći na dnevnom redu sastanka, kao i borba protiv finansiranja terorizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.