U trendu

Ministarka gradjevinarstva: Srbija mnogo očekuje od sutrašnjeg samita u Trstu

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, tokom sutrašnjeg Samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, potpisati ugovor o transportnoj zajednici, i iskoristiti priliku za razgovor o regionalnom ekonomskom tržištu.

Kako je saopštilo njeno ministarstvo, sa medjunarodnim finansijskim organizacijama koje učestvuju, razgovaraće se o mogućnostima za finansiranje projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi, i obnovi kliničkih centara u Srbiji.

„Važno je što je Srbija prisutna na ovom Samitu, gde ćemo potpisati ugovor o transportnoj zajednici i tako napraviti jedinstveno transportno tržište zemalja Zapadnog Balkana. Za Srbiju, koja se graniči s velikim brojem zemalja, veoma je važno da se povezuje. Važno nam je da gradimo puteve i modernizujemo pruge, jer to donosi više investicija i bolji život za građane Srbije. Zato smo danas ovde“, rekla je Mihajlović koja je već u Trstu.

Inicijativa Srbije je, kaže Mihajlović, da se učini sve da se smanje „nefizičke barijere“ – da roba ne stoji satima na granici.

Potpredsednica Vlade Srbije je dodala da će se na Samitu razgovarati i o regionalnom ekonomskom tržištu i da će biti formirana regionalna privredna komora.

„To je sve bitno zbog otvaranja novih radnih mesta i novih investicija“, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla da bi na Samitu trebalo iskoristiti i prisustvo međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da se stiglo do samog kraja razgovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o finansiranju radova na pruzi Niš-Dimitrovgrad.

„To nisu razgovori samo o elektifikaciji pruge, nego i o onome o čemu se priča deset godina, a to je obilaznica oko Niša. Finalni razgovori su u Trstu, a očekujemo potpisivanje ugovora“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da je bilo razgovora i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koje su zainteresovane za finansiranje projekta izgradnje „Auto-puta mira Niš-Merdare-Priština“.

„Razgovaraćemo o ovom važnom projektu, ali i o novim poslovima, o mogućnosti finansiranja regionalnih puteva i pruga. To već šest meseci i radimo sa Svetskom bankom, očekujemo pozitivne rezultate tih razgovora i na jesen pozitivne rezultate na bordu direktora te banke“, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlović je navela da će Srbija u Trstu potpisati ugovor sa EIB o kreditu za obnovu i rekonstrukciju kliničko-bolničkih centara.

„To je nastavak saradnje sa EIB u moderizaciji, rekonstrukciji i izgradnji kliničkih centara u Srbiji i Beogradu. Radovi na zdravstvenim centrima iznose blizu sto miliona evra, a ministar finansija će potpisati ugovor od 50 miliona“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da EIB, Svetska banka i EBRD odobravaju povoljne kredite, s niskim kamatnim stopama, što znači da je za projekte koji se time finansiraju stopa profitabilnosti dobra, odnosno da postoji povraćaj investicije u planiranom roku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.