U trendu

Ministarka: Novi zakon omogućiće legalizaciju puteva u Srbiji

Ministarka gradjevinrstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas izjavila da će novi zakon o putevima omogućiti legalizaciju celokupne putne mreže u Srbiji, koja sada ima nešto manje od 10 odsto legalizovanih saobraćajnica.

„Mnogi putevi nisu legalizovani do kraja jer u prethodnom zakonu nije postojala mogućnot da se to uradi. Sad to više neće biti moguće. Novi zakon omogućiće i da putna preduzeća budu ekonomski održiva, a putna privreda snažna“, kazala je ministarka u Privrednoj komori Srbije (PKS), na početku javne rasprave o Nacrtu zakona o putevima.

Po njenim rečima, cilj zakona je da se sva putna mreža ravnomerno održava, da postoje jasni kriterijumi na koji način i koliko se investira u održavanje, da se omogući izgradnja prateće saobraćajne infrstrukture, poput trotoara, što zbog dugih i komplikovanih procesa eksproprijacije po važećem zakonu nije moguće.

Mihajlović je istakla da je vrednost svih poslova koji su sada u toku u domaćoj putnoj privredi, i oko izgradnje i oko održavanja saobraćajnica, oko 10 milijardi evra.

Predsednik PKS Marko Čadež precizirao je da bi novim zakonskim rešenjima trebalo da se otklone nedostaci i nepravilnosti u primeni propisa, da se peciznije urede uslovi i način upravljanja, zaštite i održavanja javnih puteva – od državnih do lokalnih, posebni uslovi izgradnje i rekonstrukcije, izvori i način finansiranja radova na putnoj mreži, inspekcijski nadzor.

On je naveo i da se predloženim izmenama regulativa o putevima usaglašava sa odredbama zakona o planiranju i izgradnji i o bezbednosti saobraćaja, i u domaće zakonodavstvo ugradjuju evropske direktive i odluke u ovoj oblasti.

Čadež je istakao da je putna infrastruktura važna za dolazak novih investitora.

„Od oko 50 fabrika, koliko je prošle godine otvoreno u Srbiji, više od 80 odsto je u neposrednoj blizini glavnih saobraćajnica, ili 20 do 30 kliometara od glavnih koridora“, kazao je on.

Čadež je naveo da je u Austriji analiza efekata izgradnje puteva od 2001. do 2011. godine pokazala da je, pored koristi za gradjevinsku industriju, najveća korist bila od izgradnje preduzeća, industrijskih zona, tržnih i logističkih centara duž puteva.

„Izgradnja puteva tokom 2000-tih godina, doprinela je više od 10 odsto rastu zaposlenosti u austrijskim regionima kroz koje su prolazile nove saobraćajnice. U tim krajevima, na udaljenosti od samo osam kilometara od novoizgradjenih autoputeva, otvoreno je 22.000 do 24.000 novih radnih mesta“, rekao je on i dodao da je zahvaljujući tim putnim infrastrukturnim projektima nastalo oko četiri odsto svih novih radnih mesta u Austriji. 

U javnoj raspravi u PKS učestvovali su privrednici, predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, lokalne samouprave, stručnjaci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar