U trendu

Ministarstvo finansija: Cilj novog aranžmana sa MMF makrostabilnost kao osnova rasta

Srpska delegacija koju predvode guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović sastala se u Vašingtonu sa izvršnim direktorom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Tao Zangom, sa kojim su razgovarali o novom aranžmanu Srbije sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Vujović je kazao da nova saradnja sa MMF-om neće sadržati finansijsku komponentu, već ima za cilj održavanje postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti u nastavku započetih projekata i reformi.

On je ocenio da je saradnja Vlade Srbije sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom uspešna na svim nivoima i izrazio je pozitivna očekivanja u pogledu novog aranžmana.

Govoreći o rezultatima trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om, Vujović je kazao da su postignuti rezultati jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju.

On je dodao da je pažnja sada usmerena na seriju analiza i razgovora koji imaju za cilj pronalaženje najboljeg načina da se savladaju preostali izazovi, poput rešenja statusa preduzeća u restruktuiranju, unapredjenje efikasnosti javnih preduzeća kao i reformu Poreske uprave.

Guvernerka Narodne banke ukazala je da je prethodni period obeležen jačanjem makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije u uslovima pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

„Inflacija je očuvana na veoma niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje“, kazala je Jorgovanka Tabaković.

Ona je izjavila da je Narodna banka u martu i aprilu dodatno smanjila referentnu stopu na tri odsto, a u prethodnom periodu smanjeno je i učešće problematičnih kredita, a ostvareno ublažavanje monetarne politike.

Tabaković se izjavila da je zainteresovanost investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju povećana zbog postignutih rezultata na unapredjenju domaćeg poslovnog ambijenta i napretka na svetskim listama konkurentnosti.

„Zahvaljujući tome, u narednom periodu očekujemo postepeno ubrzanje rasta, u ovoj godini na oko 3,5 odsto, što je najbolja garancija da će se nastaviti rast zaposlenosti i standarda naših gradjana“, ocenila je guvernerka.

Izvršni direktor MMF pohvalio je rezultate koje je Vlada Srbije postigla i dodao da je namera te finansijske institucije nastavak podrške ključnim reformama u Srbiji.

„Kako bismo održali fiskalnu stabilnost i istovremeno obezbedili kvalitetnu podršku ekonomskom rastu, potrebno je da nastavimo razgovore o budućem aranžmanu“, rekao je Zang.

On je dodao da je posvećenost koju Vlada Srbije pokazuje u sprovodjenju reformi dokaz o jasnoj nameri da se savladaju svi izazovi kako bi Srbija napredovala još više.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.