U trendu

Ministarstvo gradjevinarstva: EU finansira modernizaciju brodske prevodnice na Djerdapu

Evropska komisija finansiraće projekat „Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Djerdap 1“ čija je ukupna vrednost 28,5 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi, Evropska unija će finansirati 40 odsto vrednosti radova, odnosno oko 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbedjeno iz budžeta Srbije u naredne tri godine.

„Srbija će novac za projekat dobiti iz programa ‘Connecting Europe Facility Fund’ koji predstavlja evropski mehanizam za podršku razvoju evropske transportne infrastrukture, namenjen pre svega članicama EU“, navodi Ministarstvo gradjevinarstva.

Kako se navodi, projekat će se realizovati od 2018. do 2020. godine, a radni vek hidroelektrane „Djerdap 1“ biće produžen za 25 godina.

„Radovi će obuhvatiti zamenu kompletne elektro-hidrauličke i hidrauličko-mehaničke opreme i potrebne gradjevinske radove na brodskoj prevodnici“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva dodaju da će modernizacija „brodske prevodnice omogućiti da se nastavi trend povećanja obima transporta robe Dunavom kroz Srbiju, koji je u prošloj godini dostigao 10,5 miliona tona, što je dva miliona tona više nego u 2015“.

Projekat „Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Djerdap 1“ predložilo je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.