U trendu

Ministarstvo: Izvodjači radova na putu Ub-Lajkovac probili rok

Gradjevinske firme koje su izvodile radove na popravci deonice budućeg auto-puta Ub-Lajkovac nisu, kako tvrde, „isterane s gradilišta“, već nisu posao obavile u roku, saopštilo je danas Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ministarstvo navodi da su te firme provele „dva meseca na gradilišu, a nisu počele da rade na sanaciji puta“ ćime su „jasno pokazali da nemaju nameru da postupaju po projektu CIP za sanaciju deonice, koji su prihvatili“.

„Ovakav, nedopustiv pristup izvodjača koji su u neradu potrošili najproduktivniji deo gradjevinske sezone, glavni je razlog što sanacija ove deonice neće biti završena do kraja godine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je odluka izvodjača da ne rade po planu sanacije pokazala da su bili svesni u kakvom su kvalitetu izgradli auto-put, a da je početak radova na sanaciji pokazao da je stanje konstrukcije mnogo gore nego što su ukazivale analize.

„Sve tvrdnje izvodjača da nema njihove krivice, da su sve radili po projektu i propisima, da su dobili sve ateste za ugrađene materijale, da su predali put na održavanje, ukazuje da je problem srpskog gradjevinarstva mnogo veći“, piše u saopštenju i dodaje se da će se tim problemom baviti „nadležni organi“.

Ministarstvo je kao neistinite ocenilo i tvrdnje da su pre vremena firmama naplaćivane bankarske garancije.

„Svesni smo koliko je odluka o naplati bankarske garancije od 3,2 miliona evra teška za poslovanje svake firme, ali izvodjači nam nisu dali nikakvu alternativu. S druge strane, Ministarstvo je moralo da izdvoji još milijardu dinara za sanaciju ove deonice, zbog čega smo bili prinudjeni da odustanemo od nekih drugih predvidjenih projekata“, piše u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je pre više od godinu daan podneta krivična prijava protiv odgovornih lica za izgradnju tog puta, da je ona nedavno dopunjena, a obuhvaćeni su i izvodjači, i vršioci stručnog nadzora i kontrolne laboratorije.

„Jasno je da u nedostatku pravih dokaza izvodjači žele podršku javnosti za svoje propuste. Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture neće učestvovati u takvoj kampanjii i neće polemisati sa izvodjačem preko medija“, piše u saopštenju ostavljenom medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.