U trendu

Ministarstvo: Neki mediji šire zlonamerne vesti o poskupljenju struje

BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike opovrglo je infomacije u pojedinim medijima da će poskupljenje električne energije biti veće od osam odsto, naglašavajući da se radi o zlonamernim informacijama.

„Povodom netačnih i zlonamernih informacija u pojedinim medijima, Ministarstvo podseća da će cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8 odsto, a cena gasa za 11 procenata, a svako dovođenje građana u zabludu je nedopustivo“, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da će biti korigovana samo cena kilovat sata, dok ostali elementi koji utiču na formiranje cene neće biti promenjeni.

„Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U osam procenata, koliko iznosi prosečno povećanje, ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara“, ističe Ministarstvo.

Napominje se da je poslednja korekcija cene gasa bila 1. jula, a da je prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio na snagu 1. oktobra, uz uzimanje u obzir tada važeće cene, koja je putem koeficijenta prevedena u kilovat sate, tako da niko nije oštećen promenom sistema obračuna.

„U suprotnom, poskupljenje o kojem pišu pojedini mediji već bi bilo na računima. Od 1. januara 2023. primenjivaće se nove cene, uvećane za 11 odsto, a koje su objavljene u Službenom glasniku i zvaničnoj stranici „Srbijagasa“, objašnjava Ministarstvo.

„U doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država je prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije. I ovoga puta država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižima u Evropi“, ističe Ministarrstvo.

Mediji su zamoljeni da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.