U trendu

Ministarstvo: Potrošači u Srbiji se najviše žale na kvalitet obuće

Broj prigovora potrošača u Srbiji stalno raste i 2017. godine ih je bilo skoro 17.000, trećinu više nego pre pet godina, a najviše na obuću, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Vesna Kovač.

„Potrošači znaju kome da se obrate za pomoć u rešavanju problema, a sa druge strane, sve više se primećuje spremnost trgovca da u što kraćem roku reše reklamaciju potrošača jer time stiču veću lojalnost“, kazala je Kovač agenciji Beta uoči Svetskog dana zaštite potrošaća, koji se obeležava 15. marta.

Navela je da je najviše žalbi na obuću (21 odsto), na mobilne telefone (12 odsto), na belu tehniku (šest odsto), na računare i IT opremu (šest odsto), na nameštaj (pet odsto), i na odeću i televizore (po četiri odsto).

„U zaštiti potrošača skoro da su dostignuti evropski standardi“, kazala je Kovač i istakla da je ove godine za podršku udruženjima za zaštitu potrošača namenjeno državnih 20 miliona dinara, trećina više nego prethodne godine.

„Nastojimo da pružimo podršku povećanju kadrovskih, materijalnih i tehničkih kapaciteta udruženja za zaštitu potrošača, a potrebno je raditi na daljem unapredjenju saradnje svih nosilaca zaštite potrošača“, kazala je Kovač.

Jedan od najvećih uspeha Zakona o zaštiti potrošača koji je u primeni od septembra 2014. godine, po njenim rečima je kolektivna zaštita potrošača, a te postupke pokreće i vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.