U trendu

Ministarstvo privrede krši zakone

Zaštitnik građana Saša Janković je danas objavio da je pokrenuo postupak kontrole i zatražio izjašnjenja Ministarstva privrede i Upravnog inspektorata Srbije zbog nepostupanja po zahtevu za davanje informacija od javnog značaja iz Ugovora o upravljanju Železarom Smederevo.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nedavno je obavestio Zaštitnika građana da Ministarstvo privrede krši zakone i prava javnosti jer neće da objavio Ugovor o upravljanju Železarom Smederevo, koji je Vlada Srbije potpisala 21. marta ove godine sa holandskom kompanijom HPK inženjering.

Rešenjem Poverenika iz juna 2015. naloženo je Ministarstvu privrede da organizaciji Transparentnost Srbija dostavi kopiju tog ugovora, što do sada nije učinjeno. Zbog toga je Poverenik izrekao dve novčane kazne Ministarstvu privrede u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

Ministarstvo privrede je odbacilo optužbe Poverenika i navelo da postupa potpuno u skladu sa zakonom, pogotovu Zakonom o zaštiti konkurencije, kao i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je ratfikovan kao međunarodni sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.