najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ministarstvo privrede plaća tajnost ugovora o Železari

Ministarstvo privrede i dalje protivzakonito odbija da dostavi ugovor o upravljanju smederevskom železarom, zbog čega će morati da plati kaznu od 20.000 dinara, saopštila je danas Tansperentnost Srbija (TS).

„Već dva puta Ministarstvo privrede se oglušilo o obavezujuće naloge Poverenika da objavi ugovor o upravljanju Železarom. Treći nalog je stigao 13. avgusta uz izricanje novčane kazne od 20.000 dinara i uz pretnju novom kaznom od 180.000 dinara, koja će biti plaćena iz budžeta“, navodi se u saopštenju TS.

Kako je ukazala ta organizacija, „to nije jedini slučaj grubog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pa ni jedini koji se odnosi na ekonomske sporazume Vlade“.

„Tajnost odredbi ugovora bila je zajednička karakteristika slučajeva čije je preispitivanje od Srbije tražio Evropski parlament 2012. godine, a jedna od bitnih stavki sa spiska obaveza Srbije na putu evropskih integracija je poboljšanje sprovođenja pravila slobodnog pristupa informacijama“, podsetila je TS.

Po oceni TS, Vlada i Skupština Srbije dužni su da obezbede objavljivanje ugovora o upravljanju Železarom i kažnjavanje odgovornih u Ministarstvu privrede za dosadašnje postupanje u tom slučaju.

„Još je značajnije da se uspostavi princip prema kojem tajno raspolaganje javnom imovinom nije dopušteno i ne proizvodi pravno dejstvo, kao i da se iz pravnog sistema uklone norme koje su u koliziji sa sistemskim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama“, navodi se u saopštenju TS.

Vlada Srbije je 21. marta 2015. godine potpisala ugovor sa holandskom kompanijom „HPK inženjering“ o upravljanju Železarom Smederevo.

Do sada nisu poznati detalji tog ugovora.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike