U trendu

Ministarstvu poljoprivrede sedam preporuka iz „Sive knjige“

BEOGRAD – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uputila je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sedam preporuka koje bi, prema njihovoj oceni, olakšale poslovanje poljoprivrednika u Srbiji.

Jedna od preporuka je da se unapredi dodela podsticaja za organsku proizvodnju usvajanjem novog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ili izmenom postojećeg.

NALED navodi da bi izmene zakona trebalo da omoguće dodelu subvencija za organsku proizvodnju i kada se obavlja na zemljštu manjem od 20 hektara, da se iznosi podsticaja za organsku proizvodnju utvrđuju i dodeljuju nezavisno od podsticaja za konvencionalnu proizvodnju, te da se omogući dodela podsticaja stočarima za priplodna grla.

Druga preporuka NALED-a je da se omogući dugoročno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta za organsku proizvodnju, jer, kako navode, proizvođači koji se bave organskom poljoprivredom ne ostvaruju povoljniji položaj pri zakupu tog zemljišta za razliku od ostalih zakupaca.

Njihov predlog je da se izmeni Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini tako da i organska proizvodnja bude obuhvaćena pojmom investicionog ulaganja.

Na taj način bi se, kažu, proizvođačima organske hrane omogućilo da bez naknade koriste poljoprivredno zemljište na period duži od pet godina.

Treća preporuka NALED-a je da se unapredi registar poljoprivrednih gazdinstava i uvede elektronski sistem za dodelu podsticaja.

Smatraju da je neophodno da Uprava za agrarna plaćanja pojednostavi procedure i uvede jedinstveni elektronski šalter „eAgrar“ za registraciju gazdinstava i dodelu podsticaja.

Preporučuju ministarstvu i da optimizuje proceduru upisa u centralni registar objekata u poslovanju sa hranom.

S tim u vezi, NALED predlaže izmenu Zakona o bezbednosti hrane i Pravilnika o sadržini i načinu vođenja Centralnog registra objekata, tako da se postupak upisa u taj registar u potunosti digitalizuje.

NALED-ova peta preporuka je da Ministarstvo što hitnije donese pravlinik kojim bi se omogućilo doniranje određenih vrsta hrane i nakon isteka roka trajanja – „najbolje upotrebiti do“.

Kažu da se pod doniranjem može smatrati isključivo nekomercijalno stavljanje takve hrane u promet, što je, naglašavaju, potrebno izričito propisati tim pravilnikom.

Takođe, NALED predlaže i da se definiše lista hrane koju je moguće donirati nakon isteklog roka upotrebe.

Šesta preporuka NALED-a je da se ukine naknada za uverenja o zdravstvenom stanju pčelinje zajednice.

Navode da je ta naknada povećana u decembru 2013. sa 11 na 64 dinara, čime je trošak pčelarima povećan za 581 odsto.

Takođe, to uverenje, dodaju, traje samo tri meseca i mora se pribavljati ili obnavljati četiri puta godišnje.

Sedma i poslednja preporuka NALED-a upućena Ministarstvu poljoprivrede je da se izmene odredbe Zakona o vodama koje uređuju obavezu merenja otpadnih voda.

Jedna od preporuka izmene tog Zakona je da izgradnja pijezometarskih bušotina, koja se postavlja u cilju praćenja zagađenja podzemnih voda, može da se naloži ako ne postoji spečificna oprema i sigurnosni sistemi čija je namena sprečavanje zagađenja zemljišta i podzemnih voda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.