Ministri finansija EU postigli dogovor o budžetu evrozone

LUKSEMBURG – Ministri finansija Evropske unije postigli su dogovor o uspostavljanju zajedničkog budžeta evrozone, ali nisu doneli konačnu odluku o tome kako će se on finansirati, javlja agencija „Blumberg“.

Dogovorom, postignutim na sastanku u Luksemburgu koji je trajao cele noći između četvrtka i petka, zaokruženi su pregovori vođeni više od dve godine u okviru širih napora da se podrži 19-člani blok.

U noćašnjim pregovorima o novom alatu za sprečavanje krize u evrozoni ipak nisu dogovoreni neki ključni detalji o budućoj zajedničkoj kasi, za koju se zalagao pre svega francuski predsednik Emanuel Makron, navodi njujorška agencija.

Naime, nije utvrđeno koliki će biti iznos budžetskih sredstava, pa će to pitanje biti rešavano u okviru pregovora o budžetu EU za narednih sedam godina, a odložena je i odluka o izvorima sredstava, koja je prebačena na lidere država članica bloka.

„Pred nama je i dalje dug put – pre svega kada je reč o tome kako da finansiramo novi budžet – i ne potcenjujem izazove koji predstoje“, naveo je francuski ministar finansija Bruno Le Mer u jutrošnjem saopštenju.

„Ali, noćas smo uradili ono što je trebalo da uradimo: kreirali smo prvi budžet za evrozonu“, dodao je on.

Agencija Rojters precizira da su na sastanku izneta suprotstavljena mišljenja o tome da li budžet evrozone treba da se finansira iz namenskih poreza ili iz gotovinskih sredstava budžeta cele 28-članu EU.

Ministri se nisu usaglasili ni oko namene budućeg budžeta – da li on treba da ima stabilizujuću ulogu u slučaju da neka od ekonomija u evrozoni upadne u krizu, ili treba samo da pomaže ekonomijama bloka da postanu konkurentnije i da se približavaju jedna drugoj, preneo je Rojters pozivajući se na jednog neimenovanog zvaničnika.

Ministri su takođe postigli dogovor o izmenama zakona o Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM), kojim će ta institucija dobiti šira ovlašćenja, uključujući i funkciju „pojasa za spasavanje“ posrnulim bankama i jedinstvenoj valuti u kriznim periodima.

„Imamo novi ugovor o ESM koji će radikalno poboljšati funkcionisanje ovog mehanizma – biće to pravi zaštitni zid u slučaju krize“, poručio je Le Mer.

Šefovi finansija su takođe dobili izveštaj o naporima da se uspostavi jedan od ključnih nedostajućih delova finansijske arhitekture evrozone – zajedničko osiguranje bankarskih depozita.

Međutim, nacionalni eksperti koji su radili na tom projektu u poslednjih nekoliko meseci ostali su čvrsto pri suprotstavljenim stavovima „za“ i „protiv“ takvog koraka, pa će ova tema zahtevati dalje pregovore.

(Tanjug)

Napišite komentar