U trendu

Ministri finansija i bankari G20 bez zajedničkog saopštenja zbog spora o ratu u Ukrajini

Sastanak ministra finansija i šefova centralnih banaka Grupe 20 vodećih svetskih ekonomija završen je danas u Indiji bez zajedničkog saopštenja zbog razlika stavova o ratu u Ukrajini.

Posle dva dana pregovora nije usvojena završna deklaracija. Umesto toga je Indija kao zemlja domaćin bila primorana da izda rezime predsedavajućeg G20 i dokument o ishodu skupa.Prehrambena bezbednost je bila ključni prioritet današnjeg skupa, rekla je novinarima indijska ministarka finansija Nirmala Sitharaman posle završetka sastanka u Gandhinagaru, u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat.

Sitharaman je rekla da su članovi razgovarali o opštim ekonomskim izgledima sveta, naročito o hrani i energiji, finansiranju mera zbog zagrevanja klime i o tome kako poboljšati pomoć prezaduženim zemljama.Sitharaman je rekla da je saopštenje predsedavajućeg izdato zato što učesnici još nemaju zajednički stav o rusko-ukrajinskom ratu, a formulacija kojom se opisuje rat je preneta iz deklaracije lidera G20 sa prošlogodišnjeg samita u Indoneziji.

„Nemamo mandat to da promenimo“, rekla je ona i dodala da će o tome vođe G20 morati da se doogovore na narednom samit G20 u septembru u Nju Delhiju.

Prema rezimeu predsedavajućeg, Kina i Rusija bile su protiv paragrafa koji kaže da rat izaziva „znatne ljudske patnje“ i da „pojačava postojeće slabosti globalne privrede“. Te reči su uzete iz prethodne deklaracije u Indoneziji u kojoj su lideri G20 oštro osudili rat.Navela je da su neki od ministara osudili odluku Rusije od ponedeljka da se ne prouži tzrajanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora do delova Afrike, Bliskog istoka i Azije gde su visoke cene hrane dovele do porasta siromaštva.

Zbog protivljenja Rusije i Kine Indija je i u februaru i martu mogla da izda samo rezime predsedavajućeg kada je bila domaćin šefova finansija i ministara spoljnih poslova G20.Indija tokom predsedavanja G20 ove godine stalno apeluje na sve članove te podeljene grupacije da postignu konsenzus o pitanjima koja su od posebnog značaja za siromašnije zemlje, kao što su dugovi, inflacija i klimatske promene, dok šira podela Istok-Zapad povodom Ukrajine ne može biti rešena.Indija je iskoristila svoje predsedavanje grupom da se promoviše kao rastuća supersila i glas „Globalnog juga“. Ipak podela oko ruskog rata u Ukrajini bacila je senku na veći deo razgovora, i Indija nije mogla da izda zajedničko saopštenje ni posle jednog od glavnih sastanaka od kada je preuzela predsedavanje G20.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar