U trendu

Ministri iz Srbije, BIH, Crne Gore i Makedonije danas u Sarajevu o hrvatskim merama

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmotriće danas u Sarajevu zajednički odgovor na odluku Vlade Hrvatske da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća iz regiona.

Uoči sastanka, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je izrazio nadu da će Hrvatska preispitati te mere, ukazavši da će, ukoliko to ne uradi, neizbežno uslediti kontermere.

„Želimo da izbegnemo taj najradikalniji scenario i ja mislim da je lopta u dvorištu Zagreba i očekujem da će se ova odluka o merama najozbiljnije razmotriti, preispitati, kako ne bismo ušli u jedan lanac mera i kontramera“, kaže Ljajić za televiziju N1.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prodje fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Taksa se umesto 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra) a hrvatske vlasti su tu odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike