Miodrag Kostić: Poverenja izmedju vlade i privatnog sektora ključno u obezbedjivanju rezultata

Javno-privatna partnerstava u regionu su tek u začetku, njihovo uspostavljanje je otežano zbog poslovnog ambijenta i birokratije, ali je ovakvih projekata neophodno da bude što više, rekao je predsednik MK Grupe Miodrag Kostić na predavanju koje je održao na Fakultetu politickih nauka Univerziteta u Beogradu.

„Smatram da pitanje poverenja izmedju vlade i privatnog sektora jeste jedno od ključnih u obezbedjivanju dobrih rezultata. Veliki sistemi, poput MK Group, treba da imaju odličnu saradnju sa državom“, rekao je Kostić i dodao da „kada kompanija u poslednjih 20 godina investira u Srbiju više od milijardu evra, a godišnje plaća oko 100 miliona evra poreza, doprinosa i dažbina, prirodno je da učestvuje u dijalogu sa državom“.

On je dodao da je njegovo predavanje pokušaj da se analitički obradi tema javno-privatnog partnerstva, diskusija o prednostima ovog vida partnertstva i načinima na koje se može povećati broj projekata u ovoj oblasti.

„Izuzetna mi je čast da sam danas u društvu profesora Fukujame, jednog od najvećih mislilaca 21. veka i da sa njim, ali i sa ovim mladim ljudima, budućim liderima mogu da razmenim stavove i mišljenja u vezi sa aktuelnim ekonomskim pitanjima u našoj zemlji i regionu“, rekao je Kostić.

Organizator predavanja, autor bestselera „Kraj istorije i poslednji čovek“ profesor Frensis Fukujama je rekao da postoji mnogo nepoverenja prema privatnom sektoru, ali da javno-privatna partnerstva mogu da pomogne pomognu privredi, kao i da je to oblast koja „obećava“.

„Za javno-privatna partnerstva je neohodna jaka vladavina prava, (odnosno) okvir u kome se mogu sprovoditi složeni ugovori. To je glavni institucionalni preduslov za njihovo sprovodjenje“, izjavio je Fukujama.

Kostić je bio jedini gost predavač na predavanjima „Leadership Academy for Development“ profesora Frensisa Fukujame, autora bestselera „Kraj istorije i poslednji čovek“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike