U trendu

Mirović: Pokrenut točak ekonomskog razvoja u Srednjem Banatu

ZRENJANIN – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je pokrenut točak ekonomskog razvoja u Srednjobanatskom okrugu, koji beleži najveći rast broja zaposlenih u našoj zemlji.

„To je rezultat zajedničkog rada republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija u stvaranju stabilnog poslovnog ambijenta“, rekao je Mirović na otvaranju novog pogona francuske multinacionalne kompanije „Novares“ u Zrenjaninu.

Samo nove fabrike i nova radna mesta u celoj Vojvodini, kako je naglasio, obezbediće ravnomeran regionalan razvoj i motivisati ljude da ostaju u svojim sredinama.

Zahvalivši se rukovodstvu „Novaresa“ na odluci da prošire proizvodnju u Slobodnoj zoni Zrenjanin, podsetio je da je u proširenju fabrike učestvovala i Pokrajinska vlada, obezbedivši 200.000 evra za subvencije za nova radna mesta, kroz programe podrške Razvojne agencije Vojvodine.

„Praksu subvencionisanja novih radnih mesta pokrenuli smo osnivanjem Razvojne agencije Vojvodine i Pokrajinska vlada će i u budućnosti nastaviti sa tim subvencijama, u još većem obimu“, istakao je Mirović.

Generalni direktor kompanije „Novares“ Pjer Bule rekao je da je vrednost ove investicije 5,2 miliona evra, te da će u fabrici u Zrenjaninu 2019. godini broj zaposlenih biti povećan sa 190 na 240.

„Francuska preduzeća su sve prisutnija na ovim prostorima jer su Srbija i AP Vojvodina postale sigurno mesto za ulaganje“, rekao je ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni.

Svečanim presecanjem vrpce u Zrenjaninu je danas zvanično pušten u rad prošireni pogon u okviru fabrike „Novares Srbija“ za proizvodnju plastičnih komponenti za automobilsku industriju.

Vrpcu su zajedno presekli ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, generalni direktor kompanije „Novares“ Pjer Bule, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini.

Proširenjem od 3.000 metara kvadratnih, celokupni prostor fabrike je uvećan za jednu trećinu, a novi deo je opremljen poslednjom tehnologijom i robotima, uključujući i pet presa za brizganje i čistu sobu za dve nove proizvodne linije koje će proizvoditi komponente motora (water outlet) koristeci tehnologije infracrvenog zavarivanja, automatskog ugrađivanja komponenti i metode za proveru curenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar