U trendu

Misija MMF-a sutra u Srbiji

Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže sutra u Beograd povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, a posetu će završiti 4. jula.

Kako je najavljeno, misija MMF-a koju predvodi Džejm Ruf imaće dva zadatka – da sagleda stanje srpske privrede i sprovodjenje programa koji ističe februara iduće godine.

Nalaze misije MMF-a o sedmoj revizi aranžmana sa Srbijom iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra Izvršni odbor MMF-a razmatraće krajem avgusta.

Prethodna, šesta revizija aranžmana odobrena je u decembru prošle godine.

Ministar finansija Dušan Vujović je ranije rekao da će teme razgovora sa delegacijom MMF-a biti nastavak dogovorenih makroekonomskih i strukturnih reformi.

„Sada se nalazimo praktično u onom momentu kada je potrebno rešiti status nekih javnih preduzeća, nekih preduzeća u restrukturiranju, posebno sa stanovišta plaćanja energetskih troškova, finansijske discipline, unapredjenja efikasnosti poslovanja menadžmenta“, naveo je Vujović.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa je kazao da je reforma javnih preduzeća prioritet u postojećem programu te finansijske institucije sa Srbijom.

„Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme – tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet“, ukazao je Sosa.

Očekuje se da će predstavnici Vlade Srbije i MMF-a razgovarati i o mogućnostima da se povećaju plate u javnom sektoru i penzije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike