U trendu

MK Fintel vind obezbedio 81,5 miliona evra kredita za nastavak gradnje vetroelektrane kod …

Kompanija MK Fintel vind (wind), koja posluje u sastavu Fintel energija AD, saopštila je danas da je obezbedila 81,5 miliona evra za finansiranje završetka prve faze trećeg vetroparka „Košava“ u blizini Vršca.

„Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije ovde. Na izgradnji vetroparka ‘Košava’ biće angažovano 100 ljudi, a zahvaljujući njima i stučnosti i iskustvu lokalnih firmi, očekujemo da vetropark bude pušten u rad od kraja 2019. godine“, rekao je izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel vind Ticiano Djovaneti (Tiziano Giovannetti).

Istakao je i da se kompanija Fintel Energija a.d, u čijem sastavu je MK Fintel Wind, u naredna dva meseca sprema za izlazak na Beogradsku berzu, a sredstva koja se budu prikupila na berzi biće iskorišćena za izgradnju druge faze vetroparka Košava.

Podseća se da je izgradnja vetroparka „Košava“ otpočela u julu 2017. godine, a iznos od 81,5 miliona evra, neophodan za završetak projekta, biće finansiran iz kredita Erste grupe banke roup, Erste banke Srbije, Austrijske razvojne banke (Austrian Development Bank  – OoEB), Unikredit Srbija i Zagrebačke Banke.

Time će, kako je navedeno, obezbedjena kompletna sredstva za izgradnju prve faze, istaknuto je, jednog od najvećih vetroparkova u Srbiji.

Ovim se Srbija približava zadatom cilju da, do 2020. godine, 27 odsto električne energije bude dobija iz obnovljivih izvora, naglašava se u saopštenju.

Pored prva dva vetroparka – „Kula“, u blizini Kule i vetroparka „La pikolina“ (La Piccolina) u blizini Vršca, koje je kompanija MK Fintel vind otvorila, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka  „Košava“ činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69 MW.

Očekuje se da će projekat snabdevati 57.000 domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170.000 tona godišnje.

Početak izgradnje druge faze vetroparka Košava, koji će imati 19 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 MW, očekuje se početkom 2019.

Iz kompanije MK Fintel vind očekuju da, realizacijom tog i drugih projekata koji se nalaze u razvoju, učvrste, kako navode, lidersku poziciju u proizvodnji zelene energije u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.