U trendu

MKD i GR potpisali memorandum o jeftinijem roamingu

SKOPLJE – Ministri za informatičko društvo Severne Makedonije i Grčke Damjan Mančevski i Nikos Papas potpisali su Memorandum o razumevanju koji predviđa jeftiniji roaming, kao i jeftiniji prenos mobilnih podataka, prenosi MIA.

„Dogovorili smo se da se maksimalne cene roaming usluga smanje do nivoa cena u okvirima Evropske unije. Memorandum koji smo potpisali predviđa dinamično smanjenje cena roaming usluga kako bi se došlo do nivoa koji postoji u EU, pre nego što se uvede princip kao za domaće korisnike“, rekao je ministar informatičkog drustva Severne Makedonije.

Ovaj memorandum je prva bilateralna aktivnost Severne Makedonije i Grčke nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe, a u budućnosti, kako su najavili Mančevski i Papas, uslediće bilateralni sporazumi u mnogim drugim oblastima koji će doneti konkretne beneficije za građane.

Regulatorna tela u obe države u naredna dva meseca svojim vladama treba da dostave planove za sprovođenje Memoranduma o saradnji.

„Pokušaćemo do kraja maja i početka juna da imamo prve rezultate. Cilj je da građani tokom predstojećeg leta vide konretne rezultate posebno u oblasti interneta2, rekao ja Mančevski, koji potpuno ukidanje rominga očekuej do 2021.

Njegov grčki kolega je rekao da su spremni da preduzmu sve pravne mere i mehanizme kako bi građani obe zemlje mogli što brže da mogli da računaju na manje troškove za telekomukacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.