U trendu

MKD: Povećan izvoz na Kosovu za 41 odsto nakon uvodenja mera

SKOPLJE – Nakon uvođenja takse za srpske proizvode o strane prištinskih vlasti, makedonski izvoz na Kosovo povećan je za 41 odsto, ali mišljenja privrednika u Skoplju su podeljena jer neki smatraju da je ova korist kratkoročna, dok drugi smatraju da ova prilika treba da se iskoristi kako bi se plasirali kvalitetni proizvodi koji će biti aktuelni na kosovskom tržištu i nakon povlačenja prištinskih taksi, piše makedonski list Večer.

List za objašnjenje „trgovinskog rata između Kosova i Srbije“ koristi poslovicu „dok se dvoje svađaju treći koristi“.

Statistički podaci pokazuju da je makedonski izvoz na Kosovu povećan za 41 odsto u decembru prošle godine. Podaci Carinske uprave pokazuju da je ukupna vrednost makedonskog izvoza na Kosovu iznosila 1,1 milijardu makedonskih denara, odnosno preko 18 miliona evra, a u istom mesecu 2017. godine iznosila je 802 miliona denara, odnosno 13 miliona evra.

Ipak, deo makedonskih privrednika ukazuju da korišćenje takve prilike od strane Makedonije može biti pogrešno protumačeno od strane Srbije, tako da ona „u budućnosti ograniči ili zabrani izvoz nekih makedonskih proizvoda“, navodi Večer.

Makedonska biznis zajednica smatra da su kosovske mere za srpske proizvode zabrinjavajuće sa aspekta što se narušava opredeljenje za kreiranje zajedničkog tržišta zemalja na Zapadnom Balkanu.

„Narušeni su principe na kojima počiva Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), čija primena je jedan od osnovnih uslova za ubrzan ulaz zemalja regiona na jedinstveno tržište Evropske unije“, ištice se u makedonskom listu.

Kako se navodi u zaključku, osvajanje tržišta za izvoz u regionu ne treba da bude putem carinskih barijera, već uspostavljanjem i poštovanjem liberalnih tržišnih odnosa privređivanja, ne samo između zemalja u užem okruženju već i s drugim državama, bez blokade i neekonomskih mera, omogučavajući slobodan protok ideja, kapitala i znanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar